ID 10040384

Četiri koraka do srećnog braka

Usponi i padovi, monotonija i jaka želja, odličan i rutinski seks, čini se u braku se smenjuju kao godišnja doba. Da li postoji tajna za srećan brak? Mislimo da ne, ali za ono što svaki pojedinac može da uradi kako bi svoj brak održao zadovoljavajućim nije potrebna astrofizika. Neophodna su mala pravila.

Radite šta god želite.

Pod ovom konstantacijom se ne podrazumeva da se ponašate kao pas pušten sa lanca već da živite život i van vašeg braka. Slično poput samačkog života. I bre braka ste imali određena interesovanja za pojedine stvari, zašto bi se to sada menjalo. Nastavite i dalje da radite na sebi i da se razvijate pa neće biti mesta za monotoniju i dosadu.

Čitajte knjigu što češće.

Potrebno je negovati zanimljivu konverzaciju. Čitanjem, obogaćujemo svoj rečnik i izražavanje, shvatanja, pa čak i nekada promenimo mišljenje. Niko ne voli da se budi sa nekim znajući tačno šta će da kaže kada otvori oči. Zanimljiv razgovor je uvek poželjan.

Čuvajte svoje tajne.

Postoji dosta toga lepog što delimo sa svojim bračnim drugom. Neke stvari je ipak važno zadržati za sebe. Zašto biste pominjali da ste na početku zabavljanja bili rastrzani na dve strane i da vam je bilo teško da se odlučite između sadašnjeg partnera i bivše ljubavi ili da vam je seks sa bivšim duže trajao? Vama će imponovati mali podsetnik ali vašem partneru neće biti pravo.

Razgovarajte o problemima.

Kada bračni drugovi osete da im je brak u blagoj krizi, oni se hvataju velikog posla poput kupovine novog automobila, menjanja stana za kuću ili obrnuto ili planiranje dece. Istina je da ovakvi poduhvati okupiraju na neko vreme, ali kad tad kriza se vrati, ako se ne rešava. Korisna vežbica može da bude da jednom nedeljno održite “dan za rešavanje problema” na kome ćete reći partneru šta mu zamerate, šta biste voleli da popravite u svom odnosu, itd. Na taj način osiguravate zdrav odnos sa svojim partnerom i spremni ste za nove izazove i poduhvate. Samo napred!

foto:  photostock at FreeDigitalPhotos.net