ID 100162858
foto:freedigitalphotos.net

Pitate se zašto ne idete korak dalje?

Ako se jedno određeno vreme viđamo sa nekim, prirodno je da očekujemo da odnos pređe u ljubavni. Da načinimo bar korak dalje. Međutim, često se dešava da se druženje oduži. Onda počnemo da se pitamo, da li je problem u nama, ili u osobi. Malo ko pitanje postavi direktno iz razloga što je malo ko i speman za istinu.

Nema sumnje u to da se osobi, koja vam daje pažnju, koja vas zove i provodi vreme sa vama, dopadate.  Ali šta je to što sprečava da se između vas konačno “stvari dese”? U velikom broju slučajeva, krivac je misao koja kalkuliše, meri, šta se gubi, a šta dobija ostvarivanjem odnosa. Ovo je posebno izraženo kod onih osoba kojima je materijalno ostvarenje, važnije od emotivnog, kao i kod onih koji veruju da se od ljubavi ne živi.

Situacija je komplikovanija kada je u pitanju zaljubljenost u prijatelja. Tada je premišljanje, donekle, opravdano, jer je jak strah od gubitka prijateljstva. Međutim, što su osobe emocionalno zrelije, duhovno bogatije, u slučaju neuzvraćene ljubavi, prijateljstvo neće prestati. Zato je rad na samoostvarenju uvek na prvom mestu.

Glavno pitanje nije zašto sa osobom sa kojom provodite vreme ne idete korak dalje, već šta vi stvarno želite. Ukoliko vam se osoba iskreno sviđa, zaljubljeni ste u nju, radite na svojoj spremnosti da čujete istinu. Zatražite je ili od osobe ili u intrapersonalnoj komunikaciji, i verujte, dobićete je.

Ako ste svesni toga da niste zaljubljeni i da vam je povređen ego, sujeta, jer osoba sa kojom izlazite za sve to vreme nije pokušala da vas osvoji, istinu da li je uopšte privlačite, nećete saznati. Razlog je to što sve u vama treperi od nestrpljenja, loših osećaja. Za istinu morate da budete otvoreni, iskreni prema sebi i drugima, i smireni.

Ukoliko ste potpuno sigurni da je osoba sa kojom provodite vreme, ona prava, pored traženja istine, pokušajte sa muzičkim poklonom. Jedna od najčešćih pesama koju na svojim Fb profilima postavljaju oni čija je ljubav na čekanju, jeste “I am in love with you” (Erykah Badu, Stephen Marley). Ovo je lep način da osobi priznate svoju emociju i da je krajnje vreme za korak dalje, u dvoje.