pazi koga biras 183

Pazi koga biraš

Emotivno preživljavanje

Emotivni strahovi su kod pojedinaca toliko jaki, da jednostavno ne mogu sebi da dozvole da izgrade čvrst odnos. Ipak, katkad se desi da u odabiru za emotivno preživljavanje, naiđu na pun pogodak. Neretko se dogodi da pokušaju da od površnog odnosa stvore veliku ljubav, što im zada dodatnu bol…

Pod emotivnim preživljavanjem misli se na površan odnos, koji se zasniva na fizičkom kontaktu, prijatnom, povremenom druženju. Ovde nema prostora, vremena za razvijanje jakih emocija. Bez partnera se jednostavno može. Susreti su retki i po potrebi, trenutnoj želji. Ipak iz svega toga može da se rodi velika ljubav, ako zastanemo i damo iskrenu šansu.

Moguće je da nam se neko ko je već u vezi, braku, veoma dopadne. Nije nemoguće ni da ta privlačnost bude obostrana. Ukoliko ne dođe do realizacije odnosa, da bismo ostvarili bar mali deo želje, skloni smo maštanju o partneru i iščekivanju slučajnog ili namernog susreta. Ipak, ako dođe do materijalizacije odnosa, tada pronalazimo rešenje u kojem svako ide do određene granice u kojoj je moguće da uživamo. Veza traje sve dok čitava priča ne postane komplikovana. Tada osobe ostaju zajedno, ali u dvoje, ili se razilaze.

Ponekad, da bismo preboleli raskid, odlučujemo se za prelazni objekat. Sve je dobro dok takav odnos ne postane primaran. Čitav problem leži u tome, što smo već na samom početku znali da osoba nije za nas. U zamku upadamo ukoliko se odnos produži, pa u nedostatku adekvatnog partnera, pomislimo kako bismo ipak mogli da pokušamo nešto više. Tada zaboravljamo na realnost i razlike zbog kojih smo baš tu osobu izabrali za nešto kratkotrajno. Često zbog potrebe za iskrenom emocijom, sebe povredimo željom da od oblaka napravimo čvrsto tlo. Prelazni objekat u tom slučaju postaje još jedan emotivni ožiljak.

Za veliku ljubav koju dajemo i primamo, potrebno je samopoštovanje, samopouzdanje, poštovanje, duhovna veličina bez ega i sujete. Ljudi koji su bili prevareni, odbačeni, bez sumnje su doživeli veliku bol. U takvoj situaciji suočili su se sa depresijom, plačem, osećajem da život ne mogu da nastave dalje.  Ipak sve je u našim glavama. Istina je da nije lako vratiti misli na nešto pozitivno, ali svakako da je moguće.

Često ljudi, posebno oni koji sebe povrede čak i prelaznim objektom,  ne rade na tome da nauče nešto iz takvog bola, već svu snagu ulože u odbijanje, nedopuštanje da im se još neko približi. Tada postaju surovi, ostavljaju bez reči, ne vode računa o tuđim osećanjima, nemaju poštovanja i ne puštaju nikoga u svoj svet. Ma koliko da su fizički bliski. Nemaju svoje Ja, nesigurni su i ne vode računa o svom emotivnom životu, pa ni mentalnoj higijeni. Plaše se vezivanja, ne veruju u vernost. Veoma su angažovani na više strana, ali nikada ne daju dovoljno pažnje svom emotivnom životu sa jednim partnerom.

Problem nastaje kada u svim svojim površnim potrebama, naiđu na nekog vrednog. Iako je njihova početna ideja bila samo da emotivno prežive određeni period, došlo je do jače emocije. Oni u tom slučaju beže više nego inače. Dolaze, ali vrlo brzo i odlaze, čim se podsete svih vrednosti osobe pored njih. Plaše se da bi mogli da budu povređeni, pa im je mnogo lakše da se bez reči i objašnjena udalje. Odlaskom i dolaskom po želji, uvećavaju svoju moć i pokušavaju da smanje vrednost partnera i time zavaraju sebe da im ipak nije toliko stalo.

Koliko god da odnos počinjemo bez iskrenih namera, moguće je da se osećanja razviju, ali da ih ni sebi ne priznamo. Da li nekog iskreno volimo možemo da vidimo po tome koliko puta mu se vraćamo, da li nam je lepo i da li smo srećni i u tim retkim trenucima u dvoje.

Šansa, odnosno zajedničko vreme, potrebno je kako bismo razvili odnos u nešto više ili se pak odlučili na rastanak. Ne gledajte u partnera kao u nekog ko vam komplikuje život. U tom slučaju i sebe komplikujemo i teško provodimo sadašnjost koja nam, svakako, gradi budućnost. Sa emotivnim preživljavanjem ne živimo pravi život.

Postanite celi, a to ćete uspeti ako dozvolite sebi da uzmete i pružite veliku ljubav koja se nalazi u svakom od nas.

Foto: Stockimages @ FreeDigitalPhotos.net