The Pirate Bay dokumentarac

Dokumentarac o modernim piratima

The Pirate Bay – Away from keyboard

Ukoliko ste redovan korisnik Interneta, sigurno ste čuli za The Pirate Bay – sajt na kome se mogu pronaći linkovi (torenti) za preuzimanje sadržaja, koji korisnici Interneta među sobom dele. Neke države žele da ih zabrane, dok ih drugi smatraju pionirima nove Internet ere. Ovo je njihova strana priče.

Torenti su jedna od novijih tekovina Interneta i uglavnom služe za razmenu fajlova među raznim korisnicima Interneta. Da bi cela stvar funkcionisala, bilo je neophodno da se obezbedi da za torente ne postoji arbitražni sistem koji bi nadgledao tu razmenu, već sami korisnici brinu o poreklu fajlova koje dele sa drugima i preuzimaju od drugih.

The Pirate Bay (skraćeno TPB) je jedan od prvih sajtova koji je prepoznao pravac u kome će se Internet i razmena fajlova razvijati, i tako se već u ranoj fazi predstavio kao jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih izvora torent fajlova. Naravno, tu postoji mnoštvo drugih sajtova, ali i sam naziv ovog sajta najavljivao je da je misija ekipe koja stoji iza TPB-a kompleksnija nego što je puko listiranje i hostovanje (čuvanje) torent fajlova.

Iako TPB zvanično nikada nije hostovao same fajlove koji se dele preko torent sistema, bilo je više zvaničnih i pravnih pokušaja da se postigne gašenje ovog sajta. S obzirom da se i u krugovima koji ne žele da TPB postoji, ovaj sajt smatra “najglasnijim” primerom filozofije koju slede mnogi, bilo da su u pitanju korisnici torent sistema ili kreatori sličnih sajtova, ukidanje TPB-a ima za cilj da se na njihovom “primeru” postave novi standardi na Internetu.

Nakon svih dešavanja, nekoliko ljudi koji stoje iza TPB-a, rešilo je da na neposredan način ljudima širom sveta, bez odobravanja bilo koga iz sveta “velikih igrača”, ispriča i svoju stranu priče. Napravili su dokumentarac o njima, o njihovoj pravnoj borbi malog Internet čoveka sa idejom o slobodnom Internetu i velikih korporacija koje štite svoja prava na sadržaj koji se često deli preko torent sistema.

Iako na prvo “slušanje” ovo zvuči kao borba “Davida i Golijata”, stvari nisu baš tako jednostavne. U ovoj borbi, mnogo je pravnih stavki koje najčešće ili ne ili ne želimo da vidimo. Ipak, s obzirom da smo u velikoj meri svoj život premestili u virtuelni svet Interneta, ne bi bilo loše da se kroz njihovu priču malo bolje upoznamo šta nas u budućnosti može čekati kada se prilikom prijave na neki sajt, obavežemo na kilometarski Internet “licence agreement”, koji je retko ko i pročitao, a još ređe i razumeo.

U nastavku pogledajte ceo dokumentarac. Nadamo se da će vas barem pokrenuti na neka drugačija razmišljanja o virtuelnom svetu koji nas okružuje i čiji smo svakodnevno jedan deo.