blago na Marsu

Prvo blago na Marsu

Šta je rover pronašao na Crvenoj planeti

Nakon prve faze istraživanja, NASA je na Mars poslala novog rovera, simbolično nazvanog Radoznalost (Curiosity). Upravo ta radoznalost je ovaj rover dovela do vrlo interesantnog otkrića – prvog pravog blaga sa Marsa.

Tokom jedne od faza istraživanja, rover Kjuriositi je naišao na interesantan detalj koji do sada nije primećen na površini – nešto metalno! Snimak koji je napravila glavna kamera na roveru prikazuje neki predmet za koji trenutno nije poznato poreklo, ali koliko se može videti sa snimka, sumlja se na metalni predmet.

Iako bi mnogi želeli da je rover naleteo na neki trag vanzemaljske ili marsovske tehnologije, možda čak i ručku na vratima do tajne, podzemne baze nekadašnje marsovske civilizacije (ko zna, možda su još tamo), najverovatnije se radi o nekom ostatku meteora, nepoznatom izvoru metala ili možda je samo u pitanju igra svetlosti.

U svakom slučaju, istraživanje na Marsu postaje sve interesantnije. S obzirom da je Kjuriositi i po prvi put počeo da istražuje sastav zemljišta na Marsu, praveći površinske mini bušotine, sigurno će biti još interesantnih stvari koje ćemo tamo otkriti.

Sada nam samo ostaje da čekamo nove vesti od “Radoznalog”.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems