beograd basta 9717
foto: Tijana Janković-Jevrić

Festival francuskog filma: U “Beograd bašti” ponovo radi bioskop, a prvi film na repertoaru je “Van sezone”

Francuska romantična drama “Van sezone”, koja je bila nominovana za nagradu Zlatni lav u Veneciji, oživela je nekadašnji bioskop na otvorenom na Zvezdari u “Beograd bašti”, i to u okviru druge večeri aktuelnog, šestog izdanja Festivala francuskog filma. 

U parku, kojeg je sačuvao i kojeg održava samoorganizovano komšiluk, a u kom se i dalje nalaze stara bina-bioskop i projektorska kućica nekadašnjeg “Beograd filma”, sinoć, 20. juna, oko dvesta Beograđana provelo je svoje prvo letnje veče uz film pod zvezdama.

beograd basta 9711
foto: Tijana Janković-Jevrić

Publiku su pozdravili direktor Francuskog instituta i savetnik za kulturu Ambasade Francuske Stanislas Pjere, direktor MegaCom filma Igor Stanković i kordinator na projektima Francuskog instituta Branislav Glumac.

beograd basta 9728
foto: Tijana Janković-Jevrić

Izražavajući nadu da će “Beograd bašta” ponovo postati značajna tačka na kulturnoj sceni Beograda, direktor Francuskog instituta i savetnik za kulturu Ambasade Francuske Stanislas Pjere, rekao je: 

“Izuzetno je lepa atmosfera večeras. Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Nadam se da prisustvujemo renesansi “Beograd bašte”, jedno staro novo mesto, koje će postati, kao i ova manifestacija u njoj, tradicija u narednim godinama koje dolaze.

Večeras ćete pogledati film u kojem glumi izvanredni Gijom Kane, koji je, osim toga, i reditelj.”

U ljupkom ostvarenju “Van sezone”, glavni junak je poznati glumac iz Pariza Matje, koji, kako bi odagnao melanholiju, odlazi u banju u malom gradu na Balearskim ostrvima. Nakon mnogo godina, tu ponovo slučajno sreće Alis, ženu sa kojom je u mladosti ostvario kratku vezu.

“Večeras gledamo jedan izuzetan film Stefana Brizea. I narednih dana ćete takođe uživati u prelepom vremenu i prelepim filmovima u vašem prelepom prostoru,” izjavio je direktor MegaCom filma Igor Stanković, koji je potvrdio da će se Festival francuskog filma, održavati tu i u buduće, uz nadu da će ovaj park biti mesto na kojem će se Beograđani sastajati, družiti i širiti kulturu. U “Beograd bašti” se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka nalazio bioskop na otvorenom.

beograd basta 9705
foto: Tijana Janković-Jevrić

Kordinator na projektima Francuskog instituta Branislav Glumac,  na čiju inicijativu je i stigao filmski festival u “Beograd baštu”, pozvao je prisutne da ostave dobrovoljni prilog za održavanje parka uzbudljive istorije, na uglu Kajmakčalanske i Bregalničke ulice.

6. Festival francuskog filma traje do 23. juna, i na tradicionalnim lokacijama, a to su: Kosančićev venac, Silos Beograd, plato između kula poslovnog centra Ušće (4-7. jul), i MTS dvorana.Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program možete da pratite ovde.

Osim u Beogradu, biće održan i u Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu, a cena karte je 300 dinara.

Film “Van sezone”, nakon festivala, na redovnom repertoaru bioskopa biće od 4. jula u distribuciji MCF.