ljubav u sivoj boji 119

Ljubav u sivoj boji

Da li je veza sa depresivnom osobom osuđena na propast?

Za depresiju nije potreban određeni razlog, niti je ona samo stvar uma. Svima nam je poznato da do depresije dolazi i zbog različitih hemijskih promena, hemijskog disbalansa u mozgu. Naravno tu je i genetski faktor, kao i različiti negativni psihološki i socijalni uticaji. Depresija je bolest koja je veoma česta i svi tu klicu imamo u sebi. Nekad smo depresivni zbog hormonske neravnoteže, zbog posla, porodice. Najčešće se zbog ličnog neuspeha prepustimo tom pasivnom stanju, jer kako volimo da kažemo „jednostavno nemamo sreće”. Čest uzrok depresije jeste usamljenost. Međutim, ima i onih koji su čak i u ljubavi depresivni.

Ljubavni depresivac je sličan narcisu. On retko kad je u stanju da daje ljubav. Misli samo na svoja osećanja, jer od sopstvenog nezadovoljstva ne može da misli o partnerovim potrebama. Ovaj emocionalni egoista je i veoma oprezan. Svestan mogućnosti da, ako se potpuno preda partneru može da bude ostavljen, On meri svoje emocije, čuva se patnje. Kod ovih ljudi česte su promene u ljubavnom odnosu. U jednom trenutku mole za ljubav dok u drugom na najsuroviji način, teraju partnera iz svog života i ponovo ga vraćaju. I tako iz dana u dan. Partner njegovo stanje često opisuje sa rečima „ne zna šta hoće” u čemu i zdrava osoba prolazi kroz veliku patnju. Depresivac ume da vas baci u najveću provaliju, a da vas u sledećem trenutku podigne do najvećih ljubavnih visina. Sve meri po svojim potrebama. Malo ko ovo da može da podnese. Na prvi pogled sve podseća na igru toplo- hladno, ali je pozadina mnogo opasnija. Postoji mogućnost da i vas uvuče u svoje mračno stanje.

[box]Ljubavne igre, samo po sebi teške, sa depresivnim partnerom dobijaju odraz pravog košmara. Veoma je interesantno da ovakva osoba nerado priznaje da je zaljubljena, ili da postoji mogućnost za ozbiljne emocije. O čemu se radi?[/box]

Kada mu pomenete ljubav, negativno reaguje, ne želi da priča o tome i povlači se. Ovakvo ponašanje često prepisujemo kukavičluku. Ima istine, ali i šire obrazloženje. Depresivna osoba ne želi da prizna emociju, jer misli da će osećaj, koji podrazumeva odgovornost, poraziti njenu ličnost i uništiti slobodu. Plaši ga pomisao da nema više udvaranja, i ljubavnih akcija prema drugim osobama. On večito traga za novim uzbuđenjima, novim avanturama, a harmonija u ljubavnoj vezi, daje mu suviše prostora da ponovo potone u teško stanje. Ovakva osoba sklona je i različitim sadomazohističkim odnosima. Često samouništenjem i agresijom pokušava da zadobije ljubav. A tu su i suze kao omiljeni rekvizit u osvajanju partnera. Međutim, uloga umiljatog, nezaštićenog jagnjeta, koje nema ko da voli, traje jako kratko i ponovo se, glavni lik u ovom tekstu, pretvara u vuka.

Ovaj veliki emocionalni manipulator, u stanju je da zbog sopstvenog nezadovoljstva uništava i partnerovo raspoloženje. Pravi je stručnjak da pokvari i one najradosnije trenutke. Kada upadnete u ovu mrežu emotivnog haosa, postajete potpuno nemoćni. Potrebno je mnogo energije kako biste shvatili šta se dešava. Ovakav slučaj postaje vaša jedina preokupacija. Dešava se da depresivac, nažalost, ostaje sa partnerom veoma dugo u haotičnom odnosu. Razlog je što on u ovom slučaju ima emocije, koje odbija da prizna, jer se jednostavno plaši ljubavi. Ipak nema hrabrosti ni da se rastane od partnera, što dovodi do kulminacije mentalnog i emotivnog haosa. Kada prepozna mogućnost da će biti ostavljen u stanju je da učini sve da se to ne dogodi. Iako je svestan da osoba pored njega nije srećna, ne odriče se nje i često se vodi parolom „što je moje to je samo moje, što je tvoje to je i moje”. Ovde nema sreće nizakog. Depresivcu i nije potrebna, a druga strana postaje potpuno emotivno slomljena. Bitno je da na vreme prepoznate ovakve znake, kako biste prošli sa što manje ožiljaka. Nema ništa gore nego kada lebdite u međuprostoru, tačnije kada ste ni na nebu ni na zemlji.

Nesrećan u ljubavi, katkad se odluči i za antiudvaranje. Ukazuje osobi na njene fizičke nedostatke, i želi da je povredi, jer ako ne može da je ima, bar da je unesreći. Često preti samoubistvom, veoma je sklon samouništenju i samooptuživanju. Zato budite oprezni i pažljivi prema njemu kada ga odbijate, ili odlučite da odete.

Ako prihvatimo mišljenje da se ljubav zasniva na istini i poverenju, onda možemo da dođemo do zaljučka, vredi li da se borimo za ovakvu vezu. Priznanje vašeg depresivnog partnera da je u lošem stanju, može da bude znak da želi da se leči, da mu je potrebna vaša pomoć. Pored strpljenja naoružajte se čeličnom voljom, i krenite u borbu. Ako ste u vezi u kojoj se ćuti o postojećem problemu, nema vam druge, nego da zakoračite u nov život bez i jednog osvrta na prošlost.