kompleks moci i kopleks privlacnost 527

Kompleks moći i kopleks privlačnost

Muško-ženski kompleksi

Oni si brzi, snažni, impulsivni, skloni preljubama, koje ne moraju da utiču na promene u njihovom emotivnom životu… Kao snažniji pol, predodređeni su da stiču brže i više novca od žene. To im daje moć i hrani ego.. Moćan muškarac je dovoljno bogat muškarac. Sva vrata su mu otvorena. Gde god da zakuca, dočekan je sa osmehom. Za njega nema prepreka.

Lepota je najosetljiviji deo svake žene. Smatra se da je lepa žena uspešna i u poslovnom i u emotivnom smislu. Lako savlađuje prepreke i zadovoljna je. Bar se tako čini…

[box]Vođeni ovakvom slikom, čitajući razne časopise, u kojima je muškarac prepun materijalnih atributa, a žena savršenog izgleda, postavljamo sebi ciljeve koji su nam nametnuti, a da toga nismo ni svesni. Muškarci koji su materijalno nezadovoljni imaju i manje uspeha u emotivnom životu, a žene, nezadovoljne fizičkim izgledom, doživljavaju neuspehe na svim poljima.[/box]

Tačnije, govorimo o kompleksu moći koji je izražen kod muškaraca i kompleksu privlačnosti, svojstven ženama. Međutim, nisu ni žene ni muškarci sami stvorili to nezadovoljstvo. Novo vreme, nosi i nove modne trendove kao i promene u svakodnevnom životu. Proizvođači bacaju robu na tržište, koju ste prinuđeni da kupite. Prodaju vam “vaše” želje, novi izgled.. Žene žele muškarca sa reklame, na jahti, sa belim zubima, a muškarci ubeđeni da gospodin „savršen osmeh” nije ništa bolji od njega, odlaze u potragu za perfektnom ženom, sa preplanulim tenom i kosom od svile. Kolika je potražnja za lepotom i bogatstvom, potvrđuje i činjenica da su mnoge knjižare pretvorene u salone lepote, butike ili kockarnice. Pamet je u drugom planu…

Mnoga istraživanja su pokazala, da bi muškarci radije oženili lepu ženu, nego pametnu, a kod žena proritet imaju isključivo bogati tj. moćni muškarci! O ljubavi ni reč!. Bogatstvo traži lepotu, i to određenu, po već utvrđenim pravilima. Moć podrazumeva samo novac. Ako ste lepi i bogati vi ste na vrhu modernog društva i potpuno ste srećni. Da li ste? Bogatstvo i moć su privilegija malog broja ljudi, ali nisu ključ za sreću.

Muškarci, ako se ne osećaju moćnijim i superiornijim u vezi, gube na svojoj muškosti, jer muškost ne trpi žensku dominaciju. Dokazano je, da se u vezama, u kojima žene više zarađuju, muškarci odlučuju na preljubu. Tako prividno rešavaju nezadovoljstvo i imaju osećaj slobode. Međutim, žene uglavnom vode borbu sa sopstvenim izgledom. Večito se upoređuju sa drugim ženama, jer One ne trpe konkurenciju. Ukoliko osete problem u vezi, uglavnom ga vezuju za sopstvenu (ne)privlačnost. Sve svađe proizilaze upravo iz kompleksa moći i kompleksa privlačnosti. Oni misle da nemaju šta da ponude svojim damama, a One da nisu dovoljno lepe.

U ovako skrojenom društvu, brakovi traju najviše tri godine i uglavnom se završe bez potomstva. U večitoj borbi za novcem i u traženju novog, lepšeg, tek izašlog modela tela, gubimo pravu, iskonsku potrebu, zajedničku za sve, a to je ljubav. Možda smo na dobrom putu da postanemo ljudi bez ikakvih osećanja, gde će žene biti savršenog lika i tela, a muškarci jaki, proporcionalnih dimenzija i bez jedne dlake na koži. Jednostavno, bez duše lepi.

Kuda li nas vode ovakvi standardi lepote i moći? Odgovor je: „U težak i opterećujući svet ličnih kompleksa”… Tako nezadovoljni, nismo u stanju da prepoznamo lepotu i ljubav iz koje bi sve moći trebalo da se rode.

ilustracija: Tijana Janković