internet zavisnik 676

Internet zavisnik

Kada je bitnije onlajn druženje

Dobro, svi koristimo Internet gotovo svakodnevno, što zbog posla tako i zbog zabave, i svih onih zanimljivih stvarčica koje nam Internet servira na dlan, ili bolje reći na lepe oke. Ali ako prepoznate sebe u pojednim situacijama koje smo vam predstavili dalje u tekstu, onda imate problem sa ponašanjem. No, sve se da ispraviti.

Važnije online druženje

Zovu vas ortaci, ili drugarice na druženje, jer veče je sjajno, a svira neki cool bend u kraju, a vi nalazite izgovore, poput: boli me glava, nisam pri kinti, imam (ovo važi za devojke), ili prljava mi kosa, a nestala mi voda; samo da biste završili još jedan nivo super igirice. Ili možda da biste saznali preko popularnih mreža za druženja da li je vaša drugarica konačno položila ispit, a na Internetu ste nekih osam sati? O, da! Vi polako postajete Internet ovisnik.

Internet jedini drug

Istraživanjem su naučnici došli do zaključka da ljudi koji previše koriste Internet, a sve manje provode vreme sa svojom porodicom i najmilijima u realnom svetu, u kome mogu da ih dodirnu, uštinu, nasmeju, postaju usamljeni. Skloniji su izolaciji i vremenom postaju asocijalni. Imaju nove prijatelje, ali u svom svetu.

Mrvice po tastaturi

Pazite sad. Toliko dugo sedite u toj stolici da vam je svaki trenutak proveden na mreži od esencijalne važnosti. Svaki trenutak je toliko važan da ste rešili da podelite ručak sa svojom tastaturom i mišem. Vi ste Internet ovisnik, definitivno. A kada se okrenete oko sebe, šolje od kafe na sve strane, ko li ih je samo doneo? Vi, ali zaboravili ste. Bilo bi dobro još kada bi komp mogao da vam izbaci neki dezert, na primer.

Ti si mi u mislima

Toliko ste navučeni na Internet da čak i dok obavljate druge poslove, ako uopšte imate vremena, uhvatite sebe kako razmišljate o nekim novim idejama, ili igricama koje biste mogli da pređete, knjigama koje ćete pročitati, Hjustone, imamo problem.

Pokušajte da ne koristite Internet tako često. Biće teško u početku, ali vredi. Ako je situacija veoma kritična u smislu da se probudite na tipkama tastature, potražite pomoć stručnjaka koji će vam pomoći svojim metodama. Upišite kurs stranog jezika, ili kupite termine u teretani, otkrijte neki novi hobi, prijaće vam, a mi navijamo za odvikavanje od čestog korišćenja Interneta!

 foto: Tijana Janković