ID 100256550

Kako televizija utiče na naš ljubavni život?

Činjenica je da su životne priče poznatih oduvek olakšavale bol narodu. Govoreći o svojim neuspesima, slavni su se približavali „običnom“ čoveku koji ih je, na početku razvoja televizije, video kao nedodirljive i dizao ih do božanstva. Iako televiziju više ne shvatamo kao medij broj jedan, njegova moć je ogromna i utiče na ljubavni život većeg boja ljudi.

Televizijske emisije zabavnog karaktera, za glavnu temu često uzimaju ljubavni odnos, što može da ima negativan uticaj. Sadržaj se zasniva na priči nekoliko žena i muškaraca, o muško-ženskim razlikama, ličnim ljubavnim porazima, shvatanjima i uspesima. Iako je emisija prožeta šalama, problem nastaje ako poruku učesnika na kraju shvatimo kao nešto što bi trebalo da nas vodi kroz život. Verujemo im, jer nas njihov uspeh navodi da mislimo da su nepogrešivi.

Poruke treba prihvatati, iskustva slušati, ali od onih ljudi koji nose vrednost, imaju obrazovanje, iskustvo, svesnost i emotivnu inteligenciju.

Mlađa populacija oponaša svoje idole i u ljubavnim akcijama. Ako je uzor imao loše ljubavno iskustvo, mlada osoba može da odustane od verovanja u emotivnu sreću. Žene koje se bave domaćinstvom, gledaju meksičke serije, jer im olakšavaju život, pomažu da pobegnu iz stvarnosti. Uvek rado pogledaju i emisiju o nekoliko uspešnih žena koje govore da rade sve kućne poslove. Ukoliko postoji i priča o ljubavnim neuspesima, emisija postaje omiljena u programu. Žena koja pati uvek će se saosećati sa glumicom, pevačicom, koja joj se ne dopada, jer je doživela sličnu emotivnu priču.

Očigledno je da nas bol zbližava. Ali emisije ovakvog sadržaja mogu da dovedu do smanjenog verovanja u ljubav i mogućnost da popravimo kvalitet života, jer „Ako poznati ne mogu, kako ćemo mi?“.

Često u takvim emisijama možemo da čujemo mišljenje da izjave poput „Voleću te celog života“ ili „ Ti si moj život“ uvek nose laž i prevaru. Ovakvo mišljenje ne smemo da prihvatimo, jer one mogu da znače veliku zaljubljenost, jaku želju da odnos traje. Nekoliko razočaranih poznatih ličnosti, mogu da stvore sliku o tome da ljubav ne postoji, zato imajte u glavi da su ovakve emisije komercijalne i da za cilj imaju da privuku široke narodne mase.

Ljubav je pozitivan uticaj, stalan rad, priča puna nežnosti, poverenja, poštovanja, erotskih trenutaka i seksualnog odnosa…i čini da i vi i partner budete bolji. Pričajte, dodirujte se, a emisije zabavnog karaktra shvatite kao takve i ne poistovećujte se ni sa jednom „zvezdom“. Bile njihove priče tužne ili srećne, nijedna ne bi trebalo da utiče na vaše odluke.

Ako ste skloni idolima, zadržite se na njihovom izgledu, poslovnom, umetničkom uspehu, a emotivna priča neka bude samo vaša, jedinstvena i srećna, koja traje uvek onoliko koliko želite!

foto:freedigitalphotos.net