ID 100176416 2

Vozom na letovanje?

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Ništa nas ne veseli tako kao odlazak na more. Jedno od važnih stavki u pripremi za put jeste odabir prevoznog sredstva. Da li bi trebalo da izaberemo voz?

Da li je istina da „vozom put ne osetimo“? Kada pomislimo na širinu kupea, verujemo da je put udoban. Istina je da vožnja dugo traje i da može da bude neudobna bez obzira na veći prostor. Ipak, posle putovanja vozom osećamo se manje iscrpljeno, nego posle vožnje autobusom.

Mogućnost da se ispružite, prošetate, odete u toalet kada želite, smanjuje napetost. Ako putujete sa svojim društvom, kupe postaje pun smeha i radosti. Možete da odete i do bifea i time, takođe, skratite put.

Boravak u kupeu sa nepoznatima. Različite potrebe, ponašanja, mogu da stvore tenziju i pretvore putovanje u neprijatnost. Put do Bara, Crna Gora, traje i do 20h. Posle poplava koje su zadesile Srbiju, redovne trase su izmenjene pa se putuje duže i ne zna se tačno vreme dolaska na cilj. Ukoliko dođe do tenzije, ne budite neprijatni, već pomozite jedni drugima da putovanje završite sa što manje napetosti. Možda i nekog utešite rečenicom „Ko zna da čeka, za njega svi vozovi stižu na vreme“.

Sliku o vozu gde možete da upoznate ljude, zaljubite se, doživite prelepu priču i put za pamćenje, narušavaju loši higijenski uslovi. Toaleti često nemaju vodu, a i iz njih se neprijatan miris širi u prvi i poslednji kupe.Vlažne maramice, tečnost za eliminisanje načistoće na rukama, obavezno ponesite, kao i nešto za pokrivanje, jer su noći u vozu hladne. Putujte u pantalonama i patikama, jer su sedišta često neočišćenja, kao i pod u toaletu.

Ono što je prednost u odnosu na autobuse, jeste mogućnost da oborite sedište i odspavate.

Karta neka vam bude uvek pri ruci, jer ćete je pokazivati četiri do pet puta tokom putovanja. U svakom vozu postoji policija, koja se kreće po vagonima, proverava lične karte, što vam daje osećaj sigurnosti. Na granicama se ne zadržavate dugo, ali uvek može da se dogodi nepredviđeni višečasovni zastoj.

Vozom idite ukoliko ste avanturista. Tu je mnogo različitog sveta, pa je moguće da vam se mnogo šta ne svidi, ali i svidi. Ukoliko volite da upoznajete ljude, da se suočavate sa nepredviđenim situacijama, voz je pravi izbor. Možete i o sebi štošta da otkrijete, poput sposobnosti uopštene komunikacije, veštine prelaska u zonu ličnog, tj. zbližavanja sa nepoznatima. Shvatićete kako zapravo reagujete u iznenadnim situacijama.

Pomisao na čitanje knjige, gledanje kroz prozor voza, razmišljanje o životu, veoma je primamljivo, ali ne zaboravite i na jako i često škripanje šina. Ipak, ništa ne može da vas obeshrabri ukoliko ste željni novih doživljaja, upoznavanja sveta, ako su vam odlazak na željeno mesto, beg od svakodnevnice važniji od svega.

Sa sobom ponesite kulturu i svest o drugima. Ne ponašajte se kao da ste sami u kupeu. Uvek se obratite i ostalima ukoliko gasite svetlo, otvarate ili zatvarate prozor, vrata kupea. Ako imate dete, bavite se njim i ne dozvolite da ono postane briga svih putnika. Kupe ne smete da prilagođavate sebi i detetu ukoliko ne pitate za dozvolu. Samo uz dogovor, ostvarujte zamišljenu udobnost. Budite uviđajni, prijatni. Pričajte tiho ukoliko neko čita, ne stavljajte noge na sedište nepoznate osobe, ne puštajte muziku, već ponesite slušalice. Poštujte druge, i putovanje vozom će vam biti prijatno iskustvo!

Sve ima svoje dobre i loše strane, pa tako i voz. Vozači su pažljivi, pa eliminišite svaku negativnu misao.

Uz pozitivan duh i voljene ljude, put će vam proći lakše i lepše!

foto:freedigitalpjotos.net