ID 10089918

Bol zbog odbacivanja

Kako da nastavimo dalje?

Mnogo je ljubavnih priča sa takozvanim ’’nefer’’ rastancima. Smatramo da smo ostavljeni na najsuroviji mogući način i da tako nešto nismo zalužili. U ovakvoj situaciji prolazimo kroz veliku patnju…

U ljubavi ništa nije crno-belo. Svi volimo da se pitamo i pomalo čeznemo, pa smo često i sami uzrok slatkih muka. Ipak, kada stvari izmaknu kontroli, svi bismo hteli da je sve mnogo jednostavnije. To bi moglo da se ostvari ukoliko bi više radili na samoostvarenju. Zbog neodgovornosti prema sebi, lako možemo da razbolimo svoj duh i telo. Ništa ne boli toliko, koliko grube reči osobe koju volimo.

Ako nas neko ostavi preko poruke ružnim rečima, ne vodeći računa o našim osećanjima, sigurno da je to posledica naše nedovoljne odgovornosti prema sebi. Tada dolazi do osećaja manje vrednosti. Sve što imamo i što smo uradili nam izgleda malo i beznačajno. Svest nam je potpuno izmenjena. Međutim, svako od nas je znao već na samom početku s kim ulazi u vezu. Želja da sve bude u redu, kao i potreba da popravimo postojeći kvar u čoveku, uvlači nas u nevolju.

Često smo veoma subjektivni kada su u pitanju partnerove potrebe, emocije, vrednovanja. Mislimo da smo za partnera neodoljivi, privlačni, vredni svake pažnje, a ne vidimo da on sam ne gleda na nas tako. Treba negovati lepo mišljenje o sebi, ali ipak treba prihvatiti mogućnost da neko naše kvalitete ne želi ili ne može da prepozna. Svi nosimo različita uverenja, potrebe, sisteme vrednosti, sklonosti pa nije retkost da smo za nekoga ništa, a za nekoga sve. Ako ste u odnosu u kojem partner ne primećuje sve ono što radite, ne interesuje se za vaš napredak, omalovažava vaše snove, želje, idite pre nego sebe potpuno povredite. Ovde sve i da dubite na glavi neće pomoći, jer je za ljubav vašeg partnera potreban stoj na rukama.

Partner može da krije određene strahove, sopstvene nedoumice, komplekse, svesnost o vašoj prevelikoj različitosti i ponaša se čudno, čak i neuhvatljivo. Ukoliko nije sposoban da se sa tim izbori povrediće i vas i sebe. Ako njega boli sva nevolja koja ga je zadesila, a to je nemogućnost da vam se preda iz ličnih uverenja, sopstvene režije, straha od gubitka, može da uradi mnogo toga da zaboli i vas. Ne može da bude sa vama, ali će učiniti sve da bar na neko vreme budete nesposobni da volite. Ljudi su u stanju svašta da učine kako bi sebi olakšali. Zato se ne dajte lako i ne slušajte osobu koja vas vređa ma koliko da vam se učinilo da ste bliski.

Umna osoba vas nikada neće ostaviti uz grube reči, niti će želeti da se osećate bezvredno. Veoma je važno da vam partner uliva samopouzdanje, da vas smatra vrednim, ravnopravnim. U suprotnom iz veze izlazite sa puno ožiljaka i pitanjem ’’Da li Ja uopšte vredim?’’. Kada dođe do tog pitanja, sigrno je da je emotivni zločin učinjen. Dani prolaze brzo i bez svesti smo o trenutku i svakodnevnim vrednostima. Postajemo nesvesni sebe, prijatelja, porodice, života i jedino što osećamo je bol, a u glavi su nam nagomilane bučne misli. Težak period svakako da je nastupio, ali za sve postoji rešenje.

Stvar postaje komplikovanija ako vam ružne reči nisu upućene prvi put. Ako ste u prethodnim vezama bili zapostavljani, omalovažavani, sigurno da se niste potpuno izborili sa odbacivanjem, a možda se vaš problem nalazi u detinjstvu. U ovom slučaju pomoć stručnog lica bi vam pomogla. Veoma je bitno da više ne zapostavljate problem. Ukoliko vam se ovo desilo jednom do dva puta, lakše ćete krenuti dalje. Razgovor sa prijateljima, aktivnosti u kojima ste dobri, stvaranje, osećaj da ste korisni, dobra su terapija. Družite se i odlazite na zabave.

Još uvek više vodimo računa o formi, nego o suštini. Većini je bitno da je u vezi, braku, ali malo kome je stalo do kvalitetnog odnosa. Osobe se bore da ostanu u vezi, zanemarujući pravi problem. Zato  kad tražite partnera zaboravite na svoju potrebu da budete u vezi, već pogledajte u osobu i odgovorite na pitanja: ,,Da li bi mi pomogao u svakoj nevolji? Da li može da mi bude prijatelj? Da li ume da me sluša i imamo li bar slične sisteme vrednosti?“ Tuđe strahove ne možete da lečite kao ni komplekse, nezadovoljstva. Vaše je da date do znanja da želite kontakt sa njima i da im učinite odnos lepim. Sve ostalo je njihova borba.

Ne gubite vreme već zamislite osobu koja bi vam potpuno odgovarala. Stavite to na papir i ponavljajte sebi na glas kako biste to usvojili i kako ne biste ponovo naseli na kratkotrajnu glumu bez vrednosti. Čuvajte sebe dok mislite na druge!

foto: imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net