biti srecan znaci ziveti u sadasnjosti
biti srecan znaci ziveti u sadasnjosti

Biti srećan znači živeti u sadašnjosti

Godina i život po meri

Svi padovi i nezadovoljstva prouzrokovana su našim lošim akcijama ili možda nedovoljnim delovanjem. Jedan od razloga tužnih dana može da bude i život u prošlosti i za budućnost. Malo ko ima sposobnost da živi u sadašnjosti.

Svi smo veoma posvećeni savremenoj tehnologiji, mnogo vremena provodimo pred računarom ili u pisanju SMS-a. To dovodi do psihičkog umora, vezivanje drage osobe za određeni medij pa i stvaranje zavisnosti i uskraćivanje mogućnost da uživamo u realnom svetu i u trenutku. Muče nas pitanja šta bi bilo da smo neke stvari uradili malo drugačije. Možda bi sve bilo bolje, možda ne bismo bili toliko usamljeni i možda bi sreće bilo svuda oko nas. Ne smemo da zaboravimo da su naši najveći neprijatelji upravo reči ”da smo”, kao i vreme koje posvećujemo razmišljanju o onome što je bilo ili što će tek da bude.

Često ne priznajemo sebi da grešimo sve zbog zadovoljavanja određenih potreba. Zamislimo sliku svog života, vežemo je npr. za izgled neke osobe, a onda mislimo da nam je tu sreća. U suštini jako dobro znamo da to što radimo nije najbolje za nas. Kad god se borimo za nešto pogrešno, radimo protiv sebe, a u tom slučaju osećaj tuge i nezadovoljstva je neizbežan.

Borba za sve što je u našoj suprotnosti, krade nam sadašnjost. Svu energiju ulažemo u potrebu da dostignemo pogrešan cilj. U ovakvoj akciji, teško da ostajemo zdrave pameti, svesni lepote svakog trenutka, dana i naših vrednosti.

Ovo dovodi do depresije i manjka samopouzdanja, gubitka sebe.. Da bi osetili zadovoljstvo i bili srećni moramo da se odreknemo onoga što nije za nas, zbog čega smo nesrećni. U ovom slučaju pad može da bude jak, ali bol kratka. Ubrzo sledi osećaj samopoštovanja i ponovo smo na pravom putu.

Bez samoostvarenja nema života u sadašnjosti, osećaja ljubavi i sreće.  Patnja je svakako jedan od puteva da dostignete sadašnjost. Potrebno je da sve uložimo u svoje usavršavanje i duhovni rast. Da pronađemo nešto gde ćemo osetiti da smo važni, da naš život ima smisao. Svako od nas ima tu sposobnost samo treba da oslušnemo sebe i shvatimo šta je to što želimo i u čemu smo dobri. Nije sav život u partnerskom odnosu niti u jurnjavi za stvarima koje moramo da uradimo zato što je to po društvenim pravilima. Važni ste smo Vi vaš um i duša, kako bi vaše delovanje i energija išli u pravom smeru.

Sadašnjost ćete prepoznati po tome što nećete svakih pet minuta proveravati svoj mobilni telefon niti Fejsbuk stranicu. Posvetićete se svom poslu i svojim sposobnostima najbolje što možete. Uživaćete sa ljudima koje volite. Radovaćete se iz duše, a do iskrenog osmeha dolazićete lako.

Ukoliko se ne opterećujemo pitanjima iz prošlosti, predviđanjem budućnosti i pritiskanjem sadašnjosti, život će nam pružiti sve što poželimo. Da bismo došli do pravih odgovora i sreće, potrebno je da dane ispunimo druženjem i izlaskom po meri.

U novoj godini zaboravite na prošlost i činite svoj dan lepim stvarima, događajima. Birajte društvo, ljubav, posao i prijatelje. Gradite godinu i život po meri.

Foto: Idea go FreeDigitalPhotos.net