ljubav 658

Šta nam je donelo “slomljeno srce”?

Odlazak voljene osobe, može da izazove snažan bol u grudima, nemogućnost da pravilno dišemo, bledo lice, odsutnost… Iako su simptomi slični onima usled infarkta ili angine pektoris, reč je o slomljenom srcu.

Da prekid ljubavnog odnosa zaista može da slomi srce, potvrdili su i kardiolozi. O tome se najviše govorilo 2012. godine i to nije ništa novo.  Ali, da li je takva potvrda donela novine u emotivnom životu ljudi? Da li je prouzrokovala još veći strah od napuštanja? Da li je učinila da većina onih koji iz veze izlaze bez pozdrava, odustane od takvih odlazaka ili nam je omogućila da još više manipulišemo jedni drugima? Da li smo zbog “slomljenog srca” počeli da se štedimo?

Odgovor na prvo pitanje dobijamo na kraju.

Odgovor na drugo pitanje je “Da”. Međutim, povećan strah od napuštanja prouzrokovala je samo kod onih kojima je svaki dan pun različitih strahova.

Odgovor na treće pitanje je “Ne”. Ljudima koji odlaze bez objašnjenja, potrebno je mnogo više od činjenice da srce može da se slomi. Njima je takvo znanje donelo još veći Ego i plovidbu u istom smeru.

Odgovor na četvrto pitanje je, takođe, “Ne”. Svi manipulatori i dalje to rade istim intezitetom, vrhunski, samo sa novim oružjem zvanim “slomi/o/la si mi srce”.

Odgovor na peto pitanje je “Da”. Svi, čitavog života, slušamo da se od ljubavi ne živi, a vest o “slomljenom srcu”, ohrabrila je mnoge da novac stave ispred emotivnog života. Emocije štede za neke bogatije dane.

Međutim, onima čije se srce oporavilo od velikog bola, saznanje da je bilo zaista slomljeno, dalo je snagu i radost zbog spoznaje da nema onoga sa čime živ čovek ne može da se izbori.

Odgovor na prvo pitanje nalazi se u osobi koja radi na samospoznaji, svojim talentima, interesovanjima, koju interesuje suština, Velika ljubav. Potvrda da srce može da se slomi, učinila ju je boljom i u emotivnim odnosima. Ona ne ostavlja  bez reči, jer ne misli da bi na taj način drugoj polovini učinila uslugu. Shvata da u ljubavi svako mora da se oslobodi straha od napuštanja i mogućeg fizičkog bola. Zato rastanci sa njom ne ostavljaju velike traume i ubrzo za sve kreće novi početak.

Tražite takve partnere. Duše koje se brinu o srcu u kojem se nalaze i koje ne zatvaraju vrata kada iz njega izlaze. One vam tako olakšavaju da u svoj život pustite nekog drugog, ali i da u srcu uvek čuvate bar malo mesta za njih. Mislite o tome dok pažljivo slušate svoje otkucaje. I smešite se svom srcu svakodnevno, jer će vas nagraditi zdravljem i ljubavlju!