budimo umereni uljudimo se 188

Budimo umereni, uljudimo se

Internet, pravi domaćin

Zbog svakodnevnog haosa u kojem živimo, nemamo mnogo vremena da se često viđamo sa prijateljima. Internet mreža nam je omogućila da nadomestimo tu fizičku razdvojenost, međutim istina je i da nas je veoma udaljila u realnom svetu. Kada i dođe vreme za druženje uživo, ono se zasniva na «Jesi li video na Internetu…?» ili «Imam nove slike, pogledaj»…

Koliko puta ste otišli kod prijatelja, ili ga dočekali, a da ste vreme proveli gledajući u desktop računara? Istina je da je Internet postao glavni domaćin u svakoj kući. Umesto da mi upravljamo njim, on u potpunosti upravlja nama. Dočekuje naše goste, vodi glavnu reč, zabavlja ih i ispraća. Onaj dobri, tradicionalni oblik komunikacije, potpuno smo narušili svojom nepažnjom.

Ukoliko ste neko ko teži staroj dobroj komunikaciji koja podrazumeva gledanje u oči i nadovezivanje na najrazličitije priče, onda obavezno, ako očekujete društvo, isključite računar. U suprotnom ne gine vam pitanje od strane prijatelja ”Mogu li da vidim ”samo na tren” šta ima na Fejsbuku? Ukoliko ste gost, zaboravite na pomenuto pitanje, jer će vam taj ”tren”, sigurno oduzeti bar 15 minuta od realnog druženja.

Ukoliko u nekoj priči ne možete da se setite nečijeg imena, datuma ili mesta sa kim ste i gde proveli određeno vreme, ne tražite odmah pomoć Interneta. Ovaj ”podsetnik” samo će vremenom da vas potpuno mentalno ulenji i, svakako, zadrži i koji minut više na stranici. Neumerenost, kada je korišćenje Internet profila u pitanju, nažalost je veoma izražena. Očigledno da smo postali i veoma neotporni na ljudsku energiju, ali se sa onom elektronskom, itekako dobro slažemo! Ukoliko osetimo da se u realnom druženju osećamo umorno, a često imamo i veliku želju da se što pre vratimo kući i uživamo u šarenilu Interneta, očigledno da smo u velikom problemu.

Prekontrolišite svoje navike i način života. Ako veći deo dana provodite pored kompjutera, vreme je da kažete stop virtuelnom svetu. Svaki minut koji ukradete od realnog sveta, a koji je svakako od neprocenjive vrednosti, niko neće moći da vam vrati. Ovde nema gubitka, možete samo mnogo da dobijete!

foto:publicdomainpictures