fbpx

Opera Klaudija Monteverdija ORFEJ, Velika scena Opere i teatra Madlenianum

Premijera opere Klaudija Monteverdija ORFEJ u Madlenianumu  zakazana je za 18. novembar 2017, a njena repriza za 26. januar 2018. Pre tačno 410 godina, u palati Mantovskog vojvode Gonzage, izvedena je prva opera velikog italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija, ‘’Orfej’’.

Poslednji veliki majstor renesansnog madrigala i prvi operski dramatičar barokne epohe, uspeo je da svojim ‘‘Orfejem’’ postigne savršenu sintezu teksta, muzike i scenske drame i da je ustoliči u istoriji muzike kao prvi pravi primer operskog žanra. Ova uzbudljiva muzička drama opisuje sudbinu mitskog pevača Orfeja, koji svojom pesmom i svirkom uspeva da dirne sva zemaljska, pa i božanska bića. Orfej ima velike moći ali i ljudske slabosti i osećanja. On voli, on strada i gubi, prolazi kroz radosti i očajanja. “Orfej” je u isto vreme i priča o duhovnom putovanju čoveka koji kroz svoju patnju i pokajanje pronalazi istinski smisao i sreću u životu, a samim tim i spoznaju svoga mesta u Univerzumu.

Prvi put u Beogradu i Srbiji, ovo izuzetno delo će predstaviti tim Nove beogradske opere na Velikoj sceni i u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum, u subotu, 18. novembra, 2017. u 19.30 časova. Vokalni solisti iz zemlje i inostranstva, uz instrumentalni ansambl na instrumentima iz Monteverdijevog doba i u režiji nemačkog reditelja Danijela Pflugera, prikazaće svoje umeće nakon višemesečnog rada sa dvoje naših priznatih specijalista za ranu muziku, kontraaltistkinje Marijane Mijanović i dirigenta Predraga Goste.

Potrebu za baroknim repertoarom na muzičkoj sceni već treću godinu zaredom Nova beogradska opera je ispunila u saradnji sa Operom i teatrom Madlenianum. Postavljanje opere “Orfej” predstavlja posebno osveženje i ekskluzivitet za pozorišno muzičku scenu regiona.

Nova beogradska opera je osnovana 2014. godine sa idejom da ispuni repertoarsku prazninu zemlje i regiona, kao i da stvori mogućnosti za angažovanje novih talentovanih umetnika, a svoj rad zasnuje na strogim principima rada koji su prisutni u Evropi i u najpoznatijim operskim kućama u svetu. U saradnji sa Madlenianumom, NBO je do sada predstavio dva projekta – operu “Krunisanje Popeje” Klaudija Monteverdija, kao i operu “Orlando” Georga Fridriha Hendla.

More Stories
Legenda meksičke grafike – Hose Guadalupe Posada