Screen shot 2013 10 01 at 21.13.45

Nagrađeni na Bitefu

Žiri 47 Bitefa 13, u sastavu Kristijan Holchauer (predsednik žirija), Jana Ros, Igor Ružić, Andraš Urban i Filip Vujošević, dodelio je nagradu “Grand Prix Mira Trailović za najbolju predstavu” predstavi “Zoran Đinđić”,  Olivera Frljića i njegovog ansambla u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Specijalna nagrada za jedinstven koncept i glumački ansambl jednoglasno se dodeljuje predstavi “55+”, Boruta Šeparovića u produkciji Montažstroj teatra iz Zagreba.

Žiri izražava posebno priznanje tome što predstava daje glas ljudima koji ga inače ne dobijaju. Ona ih takođe tera da taj glas upotrebe – ne uvek u svoju korist. Predstava 55+ predstavlja specifičan oblik dokumentarnog pozorišta ali je takođe i veliko delo fikcije. Ono ostaje u domenu stvarnosti, ali istovremeno predstavlja i veliko pozorište.

Politikina nagrada za najbolju režiju na 47. BITEFU dodeljena je reditelju Jerneju Lorenciju za režiju predstave „Oluja“, Mestnog gledališča ljubljanskog.

Prema glasovima publike najbolje tri predstave su “Galeb”, “Žene u narodnoj skupštini” i “Oluja”.

“Pozorištu je, da bi preživelo, neophodna međunarodna razmena. U doba izolacije, kao i u doba globalizacije. Bitef festival je odigrao bitnu ulogu u održavanju te razmene tokom prethodnih 47 godina. Poznato nam je da festival trenutno prolazi kroz finansijski težak period, ali se to ne odražava na njegov umetnički kvalitet. Izražavamo duboku nadu da će ovaj jedinstveni festival biti u mogućnosti da nastavi da ispunjava svoju važnu ulogu. Takvi festivali su neophodni.” – 47Bitef13.

Festival novih pozorišnih tendencija 47 Bitef 13 održan je od 22. septembra do 1. oktobra.