BRC3719a

Veliko interesovanje za virtuelni 33. Beogradski maraton koji je u toku

Virtuelni 33. Beogradski maraton promoviše značaj fizičke aktivnosti, zaštite životne sredine i solidarnosti sa osobama sa invaliditetom

Tradicionalni 33. Beogradski maraton, trebalo je prvobitno da se održi 26.04.2020. godine, ali je zbog proglašenja pandemije virusa COVID-19 odložen za 18.10.2020. godine, kada takođe, iz poznatih razloga, nažalost, nije održan na uobičajeni način. 

U međuvremenu, u toku je virtuelno izdanje 33. Beogradskog maratona, na način na koji su to organizovali mnogi svetski maratoni i organizatori sličnih događaja u okruženju. 

To konkretno znači da domaći i inostrani trkači koji su se već prijavili da učestvuju u ovogodišnjem Beogradskom maratonu, kao i oni koji bi hteli da nam se u tome pridruže – mogu to da urade do kraja novembra meseca 2020.god. individualno ili u malim grupama na bilo kom izabranom mestu, na ulici, u parku, na tredmilu.., a odabranu distancu, polumaraton ili maraton, koju istrče evidentiraju preko posebne trkačke aplikacije.

Svaki učesnik ovogodišnjeg 33. virtuelnog Beogradskog maratona dobiće učesničku majcu i medalju, kao i elektronski učesnički broj i elektronsku diplomu.

Naravno, ovo je naš pokušaj da mnogobrojne pripadnike trkačkog pokreta i u sadašnjim uslovima animiramo da ostanu aktivni, ali i da događaj iskoristimo kao podlogu za širenje pozitivnih poruka.

Tokom perioda održavanja virtuelnog događaja, na društvenim mrežama Beogradskog maratona, kao i medijskim objavama i nastupima posebno želimo da podelimo tri važne poruke, kako sa učesnicima ovog događaja, tako i sa našim partnerima i kompletnom javnošću:

  1. Značaj fizičke aktivnosti, posebno trčanja i hodanja, u borbi protiv pandemije nezaraznih i zaraznih bolesti od kojih oboljeva savremeno čovečanstvo. Po zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije fizička aktivnost je primarna prevencija kada su u pitanju bolesti poput visokog pritiska, demencije i depresije, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, prekomerne težine i gojaznosti, bolesti koštanog i mišićnog sistema, nekih oblika kancera, kao i mnogih drugih bolesti. Ove bolesti prouzrokuju preko 70% smrtnosti stanovništva u svetu i Srbiji.

Takođe je izuzetno bitan podatak da je četvrti uzrok smrtnosti u svetskoj populaciji fizička neaktivnost. Organizovana kvalitetna fizička aktivnost značajno utiče na poboljšanje raspoloženja i kvaliteta života, kao i na poboljšanje javnog zdravlja nacije.

  1. Podrška i pomoćodnosno solidarnost sa osobama sa invaliditetom. S obzirom na specifičnost organizacije ovogodišnjeg Beogradskog maratona, kao i vreme u kojem se održava, aktivnosti u ovom domenu, sprovodimo sa Srpskim filantropskim forumom, Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda i nekim drugim organizacijama, prilagođavajući se redovnim programima osoba sa invaliditetom.

Ovo je nastavak naše saradnje sa mnogobrojnim organizacijama koje podržavaju osobe sa invaliditetom u stvaranju sistema konkretne podrške i boljih uslova za normalan život i sprovođenje sportskih aktivnosti u što široj populaciji osoba sa invaliditetom

  1. Podrška Beogradskog maratona u oblasti zaštite životne sredine kroz akciju izrade majca od recikliranog poliestera za sve učesnike virtuelnog 33. Beogradskog maratona – kao prvi i jedini takav događaj u regionu.

Ovo je nastavak konkretnih aktivnosti na polju zaštite životne sredine, proširenje saradnje sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Beograda, kao i sa nekoliko nacionalnih operatera za upravljanje ambalažnim otpadom kao što su Seko Pak, Tehno Eko Pak, Eko Pak Sistem i Cenex. 

Prijavljivanje za virtuelno učešće, odnosno potvrda o istrčanoj izabranoj distanci u polumaratonu ili maratonu na 33. Beogradskom maratonu može da se izvrši  do kraja novembra 2020. godine preko sajta Beogradskog maratona, odnosno drušvenih mreža Instagram i Facebook.