BrtkaZaric 3

Veliko interesovanje za Miru Brtku do poslednjeg dana

Kustos i istoričar mode Stefan Žarić održao finalno vođenje u Muzeju grada Beograda

U Muzeju grada Beograda je, u protekla dva meseca, prikazano kako likovno stvaralaštvo tako i angažovanje kao filmske rediteljke, kostimografkinje, modne dizajnerke, aktivistkinje Mire Brtke i to na 300 izloženih radova iz opusa ove umetnice, a koji su u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda.

Brtka header
Mira Brtka u Muzeju grada Beograda.

Kao kostimografkinja Mira je sarađivala s poznatim, kontroverznim italijanskim rediteljem Pjerom Paolom Pazolinijem, a njene kreacije, pored toga što su ih nosile glumice, kao što je to Izabela Rosini, dospele su i na stranicu magazina Vogue, dok su njene slovenske haljine prodavane u Jugoexportu.  

BrtkaZaric 10
“Umetnost Mire Brtke” i “Modna (r)evolucija Mire Brtke”, vođenje istoričara mode Stefana Žarića.

Izložba Mire Brtke – ‘’Refleksije’’ biće svečano zatvorena večeras, 10. maja, a jedno od poslednjih stručnih vođenja bilo je subotnje, pod vođstvom istoričara i kustosa mode Stefana Žarića, koji je o Brtkinom stvaralaštvu i modi, ispred velikog broja posetilaca, rekao:

“Uprkos činjenici da je Mira Brtka vrlo uspešno spajala trendove zapadne visoke mode sa tendencijama u jugoslovenskoj, odnosno nacionalnoj modi, njen modni opus je nedovoljno proučavan i prezentovan.

BrtkaZaric 12
Haljine Mire Brtke.

Za razliku od Aleksandra Joksimovića ili Mirjane Marić, Brtkino slovačko poreklo oslobodilo je dizajnerku ideološkog zadatka kreiranja nacije putem mode, i omogućilo joj slobodniji pristup struktuiranju umetničkog sveta putem mode. Poput Milene Pavlović Barilli, Sonje Delone, Ljubov Popove, Varvare Stepanove, Ani Albers ili Džorždije O’Kif, Mira Brtka nikada nije odvajala likovnost od modnosti.

BrtkaZaric 11
Haljina Mire Brtke.

Tako su se na Brtkinim kreacijama našle slovačke tekstilne tradicije, aktuelna strujanja u likovnoj umetnosti poput pop i op arta, ali i savremeni modni trendovi koje diktiraju Meri Kvant, Lora Ešli, Osi Klark, Kenzo Takeda, Zandra Rouds te kontrakulturne tendencije u modi 60ih i 70ih”.

Žarićevo stručno vođenje bilo je na temu “Umetnost Mire Brtke” i “Modna (r)evolucija Mire Brtke”.

BrtkaZaric 2

Istog dana, 8. maja, u nešto kasnijem popodnevnom terminu, vođenje je održala i mlada umetnica Tijana Gogić.

foto: Miss Stills Photography
Autoportret Mire Brtke.

Fondacija Mira Brtka iz Beograda je ovu izložbu zaokružila velikom monografijom, koja sadrži priču o Miri Brtki, njenom životu i stvaralaštvu i većinu radova. Urednici monografije su Miroslav Rodić i Ivan Mitić, a tekstove su pisali istoričari i teoretičari umetnosti: prof. dr Ješa Denegri, Sava Stepanov, Olivera Janković i Selena Andrić.

Brtka 3
Slika akrilik Mire Brtke.

foto: Miss Stills Photography