IMG 3940

TIHOMIR STANIĆ TUMAČI ROMAN „NA DRINI ĆUPRIJA“ U MADLENIANUMU

Petak, 18. oktobar u 20 časova, Belle Etage

“Na Drini ćuprija” roman nobelovca Ive Andrića u dramskom tumačenju glumca Tihomira Stanića biće izvedeno 18. oktobra u 20 časova na Belle Etage-u Opere i teatra Madlenianum.

Ovaj tekst Tihomir Stanić poslednjih sedamnaest godina izvodi širom sveta, ali i u brojnim seoskim školama širom Srbije, Republike Srpske i Kosova. Tika Stanić nam na emotivan i sugestivan način približava lik i delo našeg jedinog nobelovca, koji je u svom najpoznatijem i najprevođenijem književnom delu oslikao naš mentalitet, a svojim mudrostima i danas inspiriše mnoge. Zbog svoje neverovatne sličnosti sa Ivom Andrićem Tihomir Stanić priprema i biografsku seriju o Andriću, koja bi se emitovala 2021. godine.

Odlomke iz Andrićevog dela “Na drini ćuprija” Stanić je birao i učio mesecima, u čemu mu je nesebično pomagala dr Ljiljana Mrkić Popović, lektor i profesor dikcije na Fakultetu dramskim umetnosti u Beogradu, što glumac često ističe. U jednom od brojnih intervju je rekao: “Ja sam to radio pet meseci, po pet sati. Ovo što govorim, već sam govorio svuda po Americi, zatim Švedskoj, Srbiji, Republici Srpskoj… Ono što sam tada naučio, za tih pet meseci, obezbedilo mi je veliku slobodu. Posledice tog truda iz 2001. su po mene vrlo bitne, zato što ni u jednom pozorištu više nisam hteo da radim nešto, za šta nisam smatrao da treba da radim.“

Stanić je veoma angažovan glumac, oprobao se i kao filmski producent, profesor je glume na Akademiji umetnosti, dugo godina je bio i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije. Igrao je više desetina uloga u pozorištu, na filmu i u serijama, tumačeći različite likove, od kojih je široj publici možda najpoznatiji lik kralјa Aleksandra Obrenovića u TV seriji „Kraj dinastije Obrenović”, a trenutno je najpopularniji kao inspektor Marjanović seriji „Ubice mog oca“. Svoju pozorišnu karijeru je započeo u Srpskom narodnom pozorištu, da bi dugo godina bio stalni član Ateljea 212, sada je u status slobodnog umetnika. Poznat kao tumač istorijskih ličnosti u Operi i teatru Madlenianum uspešno glumi Miloša Crnjanskog i Kazanovu, dok se pojavljuje kao Karenjin u drami Ana Karenjina.

foto: Đorđe Gavrilović