insta

Festival muzičkog filma: Deset celovečernjih naslova i nekoliko kratkih ostvarenja

Čet Bejker, Čak Beri, Majkl Džekson, Džo Stramer, Pol Makartni, Kleš…, među ‘akterima’ igranih i dokumentarnih filmova 4. Paralelnih vizija – Festivala muzičkog filma. Četvrto izdanje Festivala muzičkog filma odvijaće se od srede, 30. oktobra, do nedelje, 3. novembra, u Art bioskopu Kolarac, u okviru Kolarčeve zadužbine.

Jedinstvena selekcija igranih i dokumentarnih muzičkih filmova donosi deset celovečernjih naslova i nekoliko kratkih ostvarenja.
Među igranim filmovima je biopik o poslednjim danima džez legende Četa Bejkera (“Moje ludo srce”) koji će i otvoriti festival, kao i romantična muzička drama, čiji je lajt motiv muzika kultnog britanskog sastava Kleš (“London Town”), koji će zatvoriti festival, a u okviru dana posvećenog obeležavanju četiri decenije legendarnog pank rok albuma “London Calling” sastava Kleš.
Dokumentarni filmovi donose biografije umetnika i bendova, ali ne beže ni od analize gorke strane industrije zabave i pop kulture, tako će publika imati priliku, da na velikom platnu pogleda priču o kontraverznim segmentima života Majkla Džeksona (“Napuštajući nedođiju” 1 i 2), nagrađenu prestižnim Emijem za 2019.
Paralelno, tu su i biografije jednog od pionira rokenrola Čaka Berija (“Chuck Berry”), zatim australijskog benda Goubitvins (“The Go Betweens – Baš ovde”), kao i odličan dokumentarac sa igranim elementima o španskim danima frontmena grupe Kleš, Džoa Stramera (“Joe Strummer on the Run”).
Takođe deo ovogodišnjeg programa su i fenomenološki prikazi liverpulskog Kavern kluba (“Cavern club”) za koji se tvrdi da je kumovao uspehu legendarnih Buba – Bitlsa, kao i prekookeanska priča o pola veka najpoznatijeg rok magazina svih vremena (“The Rolling Stone-Priče sa ivice” 1 i 2). Tim povodom biće organizovan i tribinski program na temu: “Gde su se otkotrljali rok magazini?”
Projekecije se odvijaju svakog dana od 18.30 i 20.30 časova, a karte po ceni 250 dinara, dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine.