Stanley Clarke by Raj Naik 03
Stanley Clarke Band

STENLI KLARK I MAGIJA BAS GITARE NA 35. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU!

Proslavljajući jubilarno 35. izdanje, Beogradski džez festiva lnastavlja da ispisuje zlatne stranice koncertnog džeza kod nas, predstavljajući legende i najveće nove talente ovog muzičkog pravca, umetnike sa obe strane Atlantika, kao i najširi spektar podžanrova koji čine džez danas. Večerima vokalnog džeza, 24. oktobra, kada nastupa američka vokalna diva Dajen Rivs, i akustične džez tradicije, 27. oktobra, koju slave Mingus Big Band i legendarni saksofonista Čarls Lojd, Dom omladine Beograda pridružuje praznik za ljubitelje fjužna u Kombank dvorani 23. oktobra, kada će nastupiti čarobnjak bas gitare Stenli Klark(Stanley Clarke) sa svojim bendom.

 

Ulaznice su u prodaji preko Ticketvision mreže, po ceni od 1.300, 1.600 i 2.000 RSD. Važiće i za nastup drugog izvođača iste večeri, koji će naknadno biti objavljen.

Stenli Klark je zauzeo mesto na džez Olimpu još sredinom sedamdesetih, kao osnivački član proslavljenog fjužn sastava Return To Foreveri uspešan solo izvođač. Njegovom zaslugom bas gitara je na velika vrata ušla u džez: stekavši početno iskustvo sa starim majstorima – među kojima su Horas Silver, Art Blejki, Dekster Gordon, Gil Evans i Sten Gec – i na kontrabasu, Klark je dobio klasičnu osnovu koja ga je izdvojila od drugih bas gitarista, određujući ga jasno kao džez muzičara koji stremi novim načinima izražavanja, spojivši džez i rok senzibilitet. Takođe, pokazao je da bas može da nosi melodiju i da dominira, pored uloge koju ima u ritam sekciji.

Kada je Return to Foreverbio na vrhuncu popularnosti, Klark se paralelno upustio u solo karijeru, postavši prvi fjužn basista sa zlatnim pločama i rasprodatim svetskim turnejama. Njegova numera „School Days“ postala je jedan od najvećih fjužn hitova svih vremena. Osim plodne saradnje sa Čikom Korijom u Return to Forever, blistao je u brojnim all-stardžez postavama, poput Clark-Duke Project, sa Džordžom Djukom, trija SMW, sa Markusom Milerom i Viktorom Vutenom, kao i na turneji sa Herbijem Henkokom i Vejnom Šorterom. Ostvario je i brojne saradnje sa velikanima roka, među kojima su Pol Makartni, Stjuart Koplend, Džef Bek, Ron Vud i Kit Ričards.
Stenli Klark je trostruki osvajač Gremija, vlasnik je dva počasna doktorata, nagrade Miles Davisi nagrade za životno delo časopisa Bass Player. Bio je prvi Džez muzičar godine u anketi magazina Rolling Stone(apsolutna kategorija), a osvojio je i niz priznanja za najboljeg basistu u časopisu DownBeat. Poslednjih godina posvetio se promociji novih džez snaga, protežirajući ih isto onako kako je njega poguraoArt Blejki. Među njima je i današnja velika zvezda Kamasi Vašington, a u aktuelnoj postavi posebnu pažnju izazivaju bubnjar Majk Mičel i supertalentovani gruzijski pijanista Beka Gočijašvili, koji su u Klarkovom bendu zasvirali još pre punoletstva.
Klark je prvi put posetio Beograd u februaru 1975. godine, nastupivši sa Return to Foreveru hali Pinki, u organizaciji Doma omladine Beograda, u okviru promocije albuma No Misteryza koju će dobiti prvi Gremi. Potom je svirao sa svojim bendom u krcatom Domu omladine u aprilu 2007, zatim se na leto 2008. vratio sa Return to Forever, pa 2009. predstavio trio SMWu Sava centru. Njegov premijerni nastup na Beogradskom džez festivalu, a peti u Beogradu, dogodiće se konačno 23. oktobra, u okviru velike proslave 35. izdanja najstarije srpske džez manifestacije. Tako će i festival upisati još jednu ikonu džeza na dugački spisak velikana koji su na njemu nastupali.