Stefan Milenković

Stefan Milenković izvodi Karminu Buranu na 11. Klasik Festu u Pančevu

Stefan Milneković na zatvaranju Klasik Festa 12. juna

Na zatvaranju 11. Klasik Festa, 12. juna u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, koji će izvesti čuvenu “Karminu Buranu“ Karla Orfa sa sastavom Camerata Academica Novi Sad.

Ognjen Popović, muzičar i umetnički direktor Klasik Festa, sarađivao je sa Stefanom Milenkovićem u poslednje dve godine ove manifestacije:

“Odavno sam planirao da on bude gost našeg festivala, ali to nije bilo baš najlakše izvodljivo dok je živeo u Americi. Bili smo uporni i istrajni u ideji da ga dovedemo. Prošle godine to su bila dva koncerta u manjim formacijama, a ove godine će nastupiti na završnom koncertu sa svojim ansamblom. Karmina Burana je hit klasične muzike, ali u kamernoj verziji za violinu i gudački orkestar će sigurno biti raritet za našu publiku”.

Prošle godine Stefan Milenković je prvi put nastupio na ovoj manifestaciji, kada je izveo dva izuzetno posećena koncerta – u dvorani Kulturnog centra Pančeva i Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog.

Umetnički direktor Klasik festa je kao značajan segment festivala istakao upravo raritetna dela i formacije:

“Bitno je da izvodimo ono što ljudi dobro znaju, ali i da pronađemo neko delo koje će možda prvi put biti izvedeno, ili kompozitore koji su po mom mišljenju nepravedno zapostavljeni. Prve večeri festivala tako ćemo, između ostalih, izvoditi dela Žorža Onslova, Betovenovog savremenika i sjajnog kompozitora. Imaćemo čak i jednu premijeru Mocartovog dela, jer iako je on napisao 600 kompozicija, neka se gotovo nikad ne izvode. Ovde će to biti “6 Noturna za dva soprana, bas, klarinet i dva basetna roga” zahvaljujući klarinetisti Andžeju Majevskom koji je iz Norveške doneo ta dva instrumenta”.

Svečano otvaranje 11. Klasik Festa bilo je održano 9. juna u 20h u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog u Pančevu, kada će biti izveden program „Oh, la la“ sa delima Sen-Sansa, Pulenka i Onslova.

Za 10. jun u 20h na istoj lokaciji, zakazan je program „Seksteti“ sa delima Betovena i Čajkovskog.

Narednog dana, 11. juna u 20h u Evangeličkoj crkvi A.V. u Pančevu biće izveden program “Serenade” sa Mocartovim delima, a poslednjeg festivalskog dana 12, juna, publika će u Dvorani Kulturnog centra Pančeva moći da uživa u interpretaciji čuvenog dela “Carmina Burana” Karla Orfa, u izvođenju Stefana Milenkovića i sastava Camerata Academica Novi Sad.

Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i s ciljem propagiranja kamerne muzike na ovim prostorima. Svrha festivala je negovanje dobrog muzičkog ukusa građana Pančeva, pre svega mladih, i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici.

Ulaz na prve tri večeri festivala je besplatan, dok se karte za poslednje veče prodaju po ceni od 800 dinara.