MosicPetarMaleNagrada 13

Slikaru Petru Mošiću uručena nagrada “Momo Kapor”

Na sinoćnom svečanom otvaranju izložbe slika “Najlepše priče” Mome Kapora, uručena je nagrada koja nosi ime ovog čuvenog umetnika, slikaru mlađe generacije Petru Mošiću. Nagrađenom stvaraocu nagradu “Momo Kapor” predala je Momina supruga i predsednica Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” Ljiljana Kapor, u Domu vojske, gde se i održava izložba, koja traje do 6. novembra.

MosicPetarMaleNagrada 2
Nagrada “Momo Kapor” za 2019. godinu, plaketa od srebra

Nagrada “Momo Kapor” dodeljena je slikaru Mošiću još 2019. godine, kada je bilo deset godina od Kaporove smrti, ali je zbog epidemioloških razloga njeno svečano uručenje upriličeno tek 3. septembra 2021. godine. Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa Mominim motivom školice i novčanog iznosa od dve hiljade evra koju je obezbedilo Javno preduzeće Pošta Srbije kao generalni sponzor nagrade.

MosicPetarMaleNagrada 17
Akademski slikar Petar Mošić sa nagradom

Darovit i vredan slikar Mošić završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a među njegovim priznanjima, pored nagrade Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” je i proglašenje za jednog od najuspešnjih mladih umetnika koji su gostovali na međunarodnoj rezidenciji fondacije Glo’Art u Belgiji.

sLILITH ulje na platnu 70x50 cm
Slika slikara Petra Mošića

Ljudi i životinje oslikani su na portretima, Petrovog prepoznatljivog stila i tehnički nestvarno preciznog prikaza.

Na ceremoniji uručenja nagrade Petar Mošić se zahvalio Zadužbini, ali i roditeljima na podršci i prijateljima i kolekcionarima koji si te večeri bili prisutni u velikom broju.

MosicPetarMaleNagrada 5
Na svečanom otvaranju izložbe slika “Najlepše priče” Mome Kapora u Domu vojske

U žiriju koji je dodelio nagradu bili su  žiri u kome su bili Dejan Đorić, istoričar umetnosti, Dragan J. Danilov, pesnik i likovni kritičar i vajarka Lana Vasiljević. 

MosicPetarMaleNagrada 3

Na otvaranju izložbe, na kojoj je izloženo 35 slika Mome Kapora, delove iz Kaporovih knjiga čitale su glumice  Rada Đuričin i Vjera Mujović.

MosicPetarMaleNagrada 10

U okviru aktuelne izložbe, možete da pogledate i polučasovni dokumentarni film “Momo Uncut” o umetniku Momi Kaporu, dok intervju “O divnim bićima i zečjem kaputu” sa nagrađenim slikarom Petrom Mošićem možete da pročitate OVDE.

foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography