sinoc otvoren prvi beogradski irski festival 336

Sinoć otvoren prvi Beogradski Irski Festival

 

Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koji će predstaviti jedan deo fenomenalne irske kulture, otvorila je zvanično sinoć nešto posle 20h u novoj zgradi Jugoslovenske Kinoteke u Beogradu Njegova ekselencija ambasador Republike Irske Charles Sheehan…

Na samom početku prisutnima se obratio direktor Jugoslovenske Kinoteke Radoslav Zelenović koji je između ostalog rekao: „Od 11. do 17. očekuje vas bogat i raznovrstan program, a kako i dolikuje filmski program počinjemo večeras u našoj novoj, velikoj dvorani. Bićete u prilici da upoznate različite oblasti stvaralaštva ove zanimljive kinematografije, ali i autore koji su u toj zemlji našli inspiraciju za svoje filmove poput naše Ane Marije Rosi i Gorana Paskaljevića”.

Nakon gospodina Zelenovića govorio je šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Vincent Degert koji je istakao, između ostalog, da je veoma ponosan što Delegacija Evropske Unije u Srbiji ima mogućnost da doprinese prezentaciji irske kulture u Beogradu i da mu je veoma drago što je prisutan na svečanoj ceremoniji otvaranja.

Ko-direktor Beogradskog Irskog Festivala Miroslav Mogorović se zahvalio gostima što su svojim prisustvom uveličali otvaranje festivala i izrazio želju da će publika u narednih sedam dana uživati u najnovijim irskim filmovima, pozorišnom i muzičkom programu.

Njegova ekselencija ambasador Republike Irske Charles Sheehan je rekao da je ovaj trenutak bitan za Irsku jer predsedava Evropskom Unijom, kao i za Srbiju koja je kandidat za članstvo. On je takođe pozvao publiku da poseti festival i zvanično proglasio Beogradski Irski Festival otvorenim.

Nakon toga je Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji, predstavila mladu harfistkinju Sofiju Sibinović koja je održala kratak nastup.

Publika je posle mini koncerta uživala u izvrsnom filmu „What Richard Did” i uz gromoglasan aplauz pozdravila Roisin Murphy, glavnu glumicu koja je gošća festivala.

Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala biće održano od 11. do 17. marta na više lokacija u Beogradu, a posetioce između ostalog očekuje koncert poznate pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy (16. mart, Dom omladine), veoma raznovrstan i kvalitetan filmski program (bioskopi Fontana i Kinoteka), kao i pozorišna predstava „Catalpa” (Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Stupica, 13. mart).