Huan od Vestica 02

Servantesov onlajn bioskop besplatno u oktobru

Donosi LGBT+ filmske priče


Osam filmskih ostvarenja, koja se bave problemima, izazovima, željama i borbama LGBT+ zajednice, biće dostupno za besplatno gledanje u okviru novog onlajn filmskog ciklusa koji ovog oktobra organizuje Institut Servantes. Od večeras, 9. oktobra, na programu film Huan od Veštica, bavi se životom baletskog igrača Huana Medeljina.

Ciklus su otvorili filmovi Zašto da ne, i Eva minus Kandela, 2. oktobra. Svi ostali filmovi, uz prevod na engleski jezik, moći će da se pogledaju na Vimeo kanalu Instituta Servantes premijerno od dvadeset časova, a potom će biti dostupni za gledanje tokom narednih 48 sati.

Odabrani kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi obuhvataju različite izraze i prikaze LGBT+ zajednice sa jasnom namerom da se ukaže na kreativnost i raznolikost koja je prisutna u predstavljanju njenih pripadnika i pripadnica. Program čine kinematografska dela iz Španije i Kolumbije, kao i jedan dokumentarni film nastao u meksičko-američkoj koprodukciji. 

Ovaj ciklus još jedan je u nizu besplatnih onlajn aktivnosti koje Institut Servantes organizuje mesecima unazad, sa željom da u novonastalim okolnostima izazvanim pandemijom približi špansku i kulturu drugih hispanskih zemalja publici širom sveta. Nakon ciklusa crno-belih klasika, a zatim i savremenih španskih filmova, kao i izbora kratkometražnih ostvarenja iberoameričke produkcije, namera predstojećeg ciklusa, kojim koordinira distributerska kuća Feelsales, jeste da prikaže priče koje će publici približiti različite seksualne identitete. U Srbiji, ciklus će biti realizovan u saradnji I

Film Huan od Veštica, koji je na programu od 9. oktobra, bavi se životom baletskog igrača Huana Medeljina, člana prestižnog meksičkog ansambla Balet Folkloriko sa višedecenijskim stažom. Kroz priču o njegovom odrastanju, počecima i bogatoj karijeri, ovaj film Endrjua Hučensa predstavlja i svojevrsno ljubavno pismo Meksiku i njegovoj raskošnoj kulturi.

Ledena princeza film je španskog reditelja Pabla Gerera, koji će publika moći da pogleda od 13. oktobra. Glavni junaci ove priče su Antonio i Karmen, roditelji koji pronalaze listu novogodišnjih želja svog sina, a koja će staviti na probu njihova osećanja i spremnost da se suoče sa željama i identitetom svog deteta.

Film Bazen Karlosa Ruana, koji je na programu od 16. oktobra, vratiće nakratko dašak leta, donoseći osveženje i za um i za duh gledalaca i gledateljki. Reč je o španskoj komediji u čijem je središtu preispitivanje sukoba između dvojice glavnih junaka, mladića koji moraju da se izbore sa tajnom koja će staviti na probu njihovo prijateljstvo.

Od 20. oktobra publika će biti u prilici da pogleda španski film Dečak koji je želeo da leti snimljen pod rediteljskom palicom Horhea Murijela. Ovo ostvarenje vraća nas u Madrid osamdesetih godina prošlog veka, gde se petogodišnji Ivan uporno protivi ideji da dobije brata ili sestru. Kako je starija sestra već izvesno tatina miljenica, a on sam je miljenik majke, pitanje je na koji način će se unutrašnji svet ovog junaka pomiriti sa novonastalom stvarnošću i promenama koje slede.

Film Vidljivi bori se protiv stereotipnih prikazivanja pripadnika LGBT+ zajednice, koja gotovo uvek uključuju mlade ljude, dobar provod ili poslednje trendove, postavljajući pitanje da li su i koliko vidljivi stariji članovi zajednice? Odgovore na ova pitanja daće brojni junaci i junakinje u španskom filmu čiji je reditelj Enrike Rej Monson, a koji je na programu 23. oktobra. 

Festival će 27. oktobra zatvoriti još jedno špansko ostvarenje, nagrađivani film Na krovu reditelja Damije Sere Kaućetijesa. Radnja filma prati grupu dečaka tokom letnjih dana, dok sa krova krišom posmatraju komšinicu koja se sunča u toplesu. Međutim, jedan od njih ubrzo shvata da ne deli interesovanje svojih drugara.