FAF, Film Da li ste videli ovu ženu, foto: Tijana Janković- Jevrić
Ekipa filma "Da li ste videli ovu ženu", foto: Tijana Janković- Jevrić

FAF premijera: „Da li ste videli ovu ženu“ film o „nevidljivosti“ sredovečne žene

Premijerna projekcija je u subotu, 26. novembra na Festivalu autorskog filma FAF

Nakon svog prvog prikazivanja na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, gde je filmu dodeljena Specijalna nagrada za montažu Olge Košarić, debitantsko ostvarenje „Da li ste videli ovu ženu“, autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića, imaće i svoju srpsku premijeru 26. novembra od 19 časova u Velikoj sali mts Dvorane, u okviru Festivala autorskog filma FAF. Žanrovski neodređen, ovaj naslov prikazuje tri priče o pedesetogodišnjoj ženi Draginji, čiji lik tumači glumica Ksenija Marinković, koja je bila i glavna inspiracija i vodilja rediteljima, tokom pet godina dugog snimajućeg perioda.

6X1A9824
Hrvatska glumica Ksenija Marinković; foto: TIjana Janković-Jevrić

Osim hrvatske glumice, koja je bezmalo u svakom kadru, u filmu se pojavljuju i brojna poznata glumačka imena, među kojima je i Vlasta Vasiljević, kome je ovo bila poslednja filmska uloga.

Povodom sutrašnje premijerne projekcije filma „Da li ste videli ovu ženu“, na konferenciji za novinare u „Maršalovom salonu“ mts Dvorane govorili su autori filma Dušan Zorić i Matija Gluščević, glumica Ksenija Marinković i producentkinja Čarna Vučinić.

FAF, Film Da li ste videli ovu ženu, foto: Tijana Janković- Jevrić
Reditelj Dušan Zorić, foto: Tijana Janković- Jevrić

„Matija i ja smo imali sličnu ideju, odnosno imali smo sličnu junakinju, te smo odlučili da zajedničkim snagama što pre napravimo svoj prvi debitantski  film. Zapravo sve je krenulo od jednog naizgled neočekivanog junaka koji nije tako čest u filmovima i serijama, jedne žene od pedesetak godina. U društvu, odnosno u životu generalno ovakav profil žene je malo sklonjen po strani i naizgled je neinteresantan junak, ali mi smo pronašli mnogo toga interesantnog. Otkrili smo čitav jedan svet koji se krije“, o ideji za film o sredovečnoj ženi i njenoj „nevidljivosti“ u svom neposrednom okruženju, rekao je reditelj  Dušan Zorić.

FAF, Film Da li ste videli ovu ženu, foto: Tijana Janković- Jevrić
Reditelj Matija Gluščević, foto: Tijana Janković-Jevrić

Saradnja dva mlada reditelja počela spontano, još na trećoj godini režije na Fakultetu dramskih umetnosti, a o tome režiser Matija Gluščević kaže: „Pre šest godina rešili smo da napravimo dugometražni film, udružili smo se, imali smo slične ideje. To je veoma značajno jer kada radite u paru uvek možete očekivati neku povratnu reakciju. Nikada nismo sami, pišemo i razmenjujemo ideje. Takođe, međusobna podrška nas je ohrabrivala da pokušamo neke stvari za koje samostalno možda ne bi imali dovoljno hrabrosti“.

Čitavu radnju filma, svojom ulogom Draginje nosi hrvatska glumica, dobitnica Zlatne arene za najbolju glumicu 2016. Ksenija Marinković. Pored nje uloge tumače i glumci Goran Bogdan, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Olga Odanović, Radoje Čupić, Milica Mihajlović, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Ivana Vuković…

FAF, Film Da li ste videli ovu ženu, foto: Tijana Janković- Jevrić
Reditelji filma Da li ste videli ovu ženu sa glavnom glumicom koja tumači ulogu Draginje, foto: Tijana Janković-Jevrić

O saradnji s rediteljskim dvojcem i o filmu koji zaokružuje priču iz tri dela, glavna glumica Ksenija kaže:

„Mi smo od početka imali veoma otvorenu i dobru komunikaciju. Govorila sam sve što sam mislila da je potrebno, kao i oni meni. Jedna veoma kreativna saradnja. Kako sam dobila scenarij za drugi, a kasnije i za treći dio, uhvatila me panika kako ih sve spojiti“.

Producentkinja Čarna Vučinić, kojoj je, po njenim rečima,  ovaj film najveće profesionalno dostignuće, rekla je o produkciji filma:

“Počeli smo sa  sa entuzijazmom pa smo stasavali s filmom, pa je tako i ta naša finansijska konstrukcija rasla, te vremenom postala sve ozbiljnija.”

FAF, Film Da li ste videli ovu ženu, foto: Tijana Janković- Jevrić
Producentkinja Čarna Vučinić, foto: Tijana Janković-Jevrić

„Želimo da u ovom filmu prikažemo ono što je teško izreći, što je teško prepričati, a svaki od tri dela bi mogao da bude film za sebe, a onda unutar svega toga ima još,“  zaključila je glumica Ksenija Marinković, koji smo mogli da vidimo i u filmu Srđana Dragojevića “Nebesa”.

Na redovnom repertoaru domaćih bioskopa film će biti od 1. decembra.