zivo mesoo 8

Reditelj Jagoš Marković: „Divlje meso, naša porodica balkanska“

Premijerno u subotu 24. aprila od 19 časova na Velikoj sceni Beogradskog dramskog

Prilagođena današnjem vremenu, predstava „Divlje meso“, po tekstu Gorana Stefanovskog, napisanom pre 40 godina, biće premijerno izvedena, u subotu, 24. aprila od 19 časova na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Pretpremijera je ovog komada, u režiji Jagoša Markovića, zakazana je za 23. april, a prva repriza za 25. april.

“Divlje meso”, reditelj predstave Jagoš Marković opisuje kao našu porodicu balkansku, koja je, prema njegovim rečima, „puna ljubavi, puna nesloge, puna našeg ludila, naših hormona, destrukcije i naše duše, a s druge strane tu je ovaj vanjski svet, ovaj kapitalizma…“

zivo mesoo 3
Jagoš Marković

U novoj predstavi igraju Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević i Aleksandar Jovanović.

Glumica Ljubinka Klarić, koja se petomesečnim pripremama za predstavu pridružila nešto kasnije, kaže da joj je “Divlje meso” promenilo način na koji će ona u buduće da posmatra pozorište i glumačku igru, a publici je uputila sličnu poruku: „Posle gledanja ove predstave nećete izaći isti.“

zivo mesoo
Ljubinka Klarić

Tekst makedonskog autora Gorana Stefanovskog “Divlje meso” dobio je nagradu za Najbolji komad godine u okviru Sterijinog Pozorja i to u nekadašnjoj Jugoslaviji 1980. godine, kao i prestižnu, makedonsku Oktobarsku nagradu.

“Divlje meso” je svoju praizvedbu imalo 1979. u Skoplju, a nakon četrdeset godina od nastanka, svoj novi život započinje na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Komad je originalno smešten u vreme uoči Drugog svetskog rata, a nova Beogradska izvedba je prilagođena sadašnjem momentu.

zivo mesoo 9

„Istovremeno, predstava je o kraju jednog postojećeg sveta, a i o početku nekog novog, čega smo i sami svedoci“, zaključio je reditelj Marković na konferenciji za novinare povodom premijere.

foto: Miss Stills Photography