Screenshot 2021 04 21 at 20.55.33

Sarajevo Film Festival besplatno online

U cijeloj regiji i u kinu Meeting Point u Sarajevu

Sarajevo Film Festival predstavlja program “Suočavanje s prošlošću” u posebnom izdanju – online – publici u cieloj regiji, kao i u bioskopu Meeting Point u Sarajevu. Od 24. do 30. aprila biće održan poseban program, u sklopu kojeg će biti prikazano 10 filmova – devet igranih i jedan kratki, razgovori s autorima filmovima, kao i panel diskusije, a ceo program je besplatan.

Sarajevo Film Festival program “Suočavanje s prošlošću” pokrenuo je 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježila naša društva. U proteklih pet godina kroz ovaj program podijelili smo mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta.

Sarajevo Film Festival

U programu je devet igranih filmova i jedan kratki. To su filmovi “Quo Vadis, Aida?” (2020.) Jasmile Žbanić, prvi igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara® u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Broj kodova za film je ograničen. U programu je i “Saulov sin” (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog reditelja koji je za originalan i moćan prikaz horora Holokausta između ostalog osvojio i Oscara® za najbolji strani film. U programu je i rediteljski prvenac hrvatske filmske autorke Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 dece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata. “Obojena ptica” (2019.) češkog reditelja Václava Marhoula zasnovana je na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog i opisuje Drugi svetski rat iz perspektive jednog dečaka. “Chris the Swiss” (2018.) Anje Kofmel gledaoce vodi u bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još uvijek progone zahtijevajući da ih shvatimo i pomirimo se sa njima.

U programu je i “Srbenka” (2018.) Nebojše Slijepčevića, dobitnik “Srca Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena devojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec, a 25 godina poslije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja predstavu o tom slučaju. Proces rada na toj predstavi postaje kolektivna psihoterapija. “Teret” (2018.) Ognjena Glavonića govori o čoveku iz Pančeva koji dobija novac da u vreme bombardovanja Srbije (1999.) s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom. “Muškarci ne plaču” (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina posle rata – to su jedan trener i devet učesnika radionice, nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana, koja bi trebala da im pomogne da se suoče s prošlošću. Najstariji film u programu je “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa. U programu je i kratki film Albana Ukaja “Jama” (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

U sklopu programa će biti održani i paneli s regionalnim novinarima, umetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel sesije će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

Program Suočavanje s prošlošću je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.