Dobro jutro2022ulje na platnu120 x 120 cm
Ivana Živić, Dobro jutro,2022,ulje na platnu,120 x 120 cm

„Reci DA“: Slike Ivane Živić i skulpture Petra Hranuellija

Кuća legata u Beogradu tokom aprila meseca predstavlja izložbu novijeg ciklusa slika Ivane Živić i skulptura Petra Hranuellija, dok je otvaranje bogate postavke zakazano za utorak, 18. aprila godine u 19 časova.

Umetnički susret Ivane Živić i Petra Hranuellija povezuje prikazivanje čoveka ali kroz prizmu dva različita pola.

Ivana Živić ostaje verna figuraciji u klasičnom smislu likovnog izraza, dok eksperimentisanje i ulazaku sveru apstrakcije počiva na svetu ideja, misaonosti i umetničkoj inspiraciji. Ivana predstavlja nova ostvarenja većeg formata izvedena u tehnici ulja na platnu. Petar Hranueli izlaže skulpture izvedene u kamenu, mermeru, onixu i staklu razlićitih dimenzija.

„Ženskom“ principu prikaza femine Ivane Živić naizgled je suprostavljena skulptura Petra Hranuellija i obrada istog motiva ali kroz „muški“ pogled na svet.

Balerina 2023. mramor
Petar Hranueli, Balerina, 2023., mramor, 64x30x30cm

U vreme sukoba u mišljenju, preispitivanja civilizacijskih postulata, tradicionalnog i savremnog, kolektivno nesvesnog/svesnog ovo dvoje umetnika iznosi balans i harmoniju u mišljenju i pogledu na svet. Njihov zajednički trenutak se ogleda u nazivu izložbe „Reci da!“ što je ujedno izjava umetničkog para i stav prema mnogim aspektima života. Prelomni trenutak s kojim se svi susrećemo u životu Ivana i Petar prihvataju afirmativno, hitro i hrabro dok ih urođeni optimizam usmerava ka ostvarivnju umetničkih dela koja ne mogu da prođu nezapaženo i da nas ostave ravnodušnima.

Slike Ivane Živić i skulpture Petra Hranuellija zaokružuju jednu kompleksnu temu realizovanu na visokim estetskim, likovnim osnovama. Oboje umetnika u kontinuitetu stvara dela prepoznatljivog stila koja privlače pažnju publike, kritike i kolekcionara kako u zemlji i regionu tako i u svetu.

Njihova dela se prožimaju i iznedruju intenzivan umetnički doživlja u kojima lepota, misao, savršenstvo osećaja i telesnosti iznose kontemplativni i emotivni doživljaj sveta dvoje umetnika.

(Iz teksta Slavice Obradinović, istoričarke umetnosti)   

IVANA ŽIVIĆ

Rođena u Sarajevu (29. jula 1979). Diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Fakultetu Likovne Umetnosti u Beogradu, odsek za slikarstvo, gde je i magistrirala dve godine kasnije. Od 2006. je stalna članica Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS), od kada je prisutna na 25 samostalne i preko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je prve nagrade 56.Hercegnovskog zimskog salonana,Herceg Novi, Crna Gora (2023), nagrade za crtež Salona lepih umetnosti Francuske, Pariz (Salon des Beaux Arts, 2019), nagrade iz crtačkog fonda Vladimir Veličković, Beograd, Srbija (2016), Prve nagrade Rotari Kluba, Beograd, Srbija (2014), nagrade za produkciju rada iz fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos, Beograd, Srbija (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog Bijenala crteža u Pančevu, Srbija (2009). Izlagala je na Nord Art-u,Nemačka (2017 i 2016), kao i na  The Other Art Fair-u partnerstvu sa Saatchi Online galerijom u Londonu,UK (2019).  Učestvovala je na  umetničkim rezidencijiama: Mesec srpske umetnosti u Arthab centru Abudabi, UAE (2018), GLOART centru u Lanakenu, Belgija (2015) i Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj (2009) Njeni radovi se nalaze u Wiener Städtische kolekciji savremene srpske umetnosti kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta. Živi i radi u Beogradu.

PETAR HRANUELLI      

Rođen u Supetru (27. decembra 1975.), a do 1994. godine živi u Postirama na ostrvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 66 samostalnih i 123 grupne izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među koje izdvajamo: Otkupna nagrada Venere u medu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb (2007.), 1. nagrada žirija za XXVI i XXIX izložbu malog formata, Šabac (2017., 2020.).  1. nagrada za skulpturu, IV Međunarodno bijenale akta “Marko Krstov Gregorić, Petrovac, Crna Gora “( 2018.), pohvala za skulpturu na 16. Međunarodno bijenale umjetnosti minijature , Gornji Milanovac (2022.), 2.nagrada za skulpturu na 56. hercegnovski zimski salon, Herceg Novi, Crna Gora ( 2023.).

Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je za poreklo, ostrvo Brač. Kamene skulpture apstrahovanih formi iz figurativnog, prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudske figure uopšte, redovno u dijalogu s tradicijom od praistorije  preko klasične antike do savremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekad i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuellijeva stvaralaštva. Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu .