Occupy UBB photo credits Leona Gem manja

Martovska dešavanja u KCB-u

Tokom marta meseca, u Kulturnom centru Beograda biće otvorene četiri izložbe od 6 – 29. marta. takođe, biće održan i Međunarodni simpozijum Act!Reaguj! 6. i 7. marta, kao i festival Međunarodni umetnički film, u okviru kog će biti prikazano 16 filmova.

Međunarodni simpozijum Act!Reaguj!

Kako delovati kroz savremenu umetnost, kulturu, teoriju i praksu u Evropi u doba globalizacije i ekonomskih i vrednosnih kriza? – saznajte u četvrtak 6. marta i u petak 7. marta(11-17h) kada će biti održan Međunarodni simpozijum Act!Reaguj! u Pop up prostoru KCB-a.

Obezbeđen je simultani prevod. Ulaz slobodan, ali broj mesta je ograničen. Prijavljivanje na mejl adresu pr@kcb.org.rs.

Učesnici: Žoel Žak (FR), autorka knjige Umetnost i demokratija (u izdanju Clio), Roksana Penčea (RO), jedna od lidera pokreta Save Rosia Montana, Tanja Ostojić (RS), umetnica, Miran Mohar (SLO) IRWIN, umetnik, Mara Ratiu (RO), profesorka teorije umetnosti na Univerzitetu u Klužu, Biljana Srbljanović (RS), dramska spisateljica, Maziar Afrasiabi (NL), umetnički direktor centra Objectifs Exhibitions u Antverpenu, Emmanuel Wallon (FR), profesor političke sociologije na Univerzitetu u Parizu, Nenad Romić aka Marcell Mars (HR), projekcija filma Pixelated Revolution, libanskog umetnika Rabiah Mroue…

Izložba Civil provision / Građanska odredba

CIVIL PROVISION / Građanska odredba je četvrta i poslednja u nizu izložbi koje su prepletene između gradova partnera i čiji je autor Freek Lomme, direktor Centra za istraživanje Onomatopee iz Ajndhovena. Izložba ima za cilj istraživanje različitih prostora u Beogradu i sprovođenje umetničkih akcija koje će delimično biti dokumentovane u galerijskom prostoru Likovne galerije. Tako će umetnici među kojima su Pol Segers, Matthijs Bosman i Joren Dorrenweerd umesto da svoje radove prikažu u galerijskom prostoru raditi u javnim prostorima u gradu. Reč je o umetničkom procesu u koji su pozvani da učestvuju svi zainteresovani.

Likovna Galerija, Knez Mihailova 6

Učesnici: Dubravka Sekulić, Jozua Zaagman, Francois Lombarts, Baka Gabriela, Paul Segers, Matthijs Bosman, Jeroen Doorenweerd, Anthony Kleinpier

Autor: Freek Lomme, Centar za istraživanja Onomatopeja iz Ajndhovena (Holandija)

Nezavršeni Beograd, Matthijs Bosman, umetnik – 15 – minutno predavanje na otvaranju

Izložba Occupy UBB

POP UP prostor

Priče i predmeti koji svedoče o dvonedeljnom okupiranju Univerziteta Babes Bolai u Klužu (Rumunija) u periodu od 26. marta do 9. aprila 2013.
Izložba preispituje kolektivni proces organizovanja javnih debata, radionica, ubeđivanja i pregovaranja i otkriva odnose moći, zavisnosti i solidarnosti među okupatorima i šire.

Autori: Istvan Szakats, direktor Altart fondacije iz Kluža, Rarita Zbranca, Lavinia Jaba, Cristian Grecu

BRAĆA DE ŽON U BEOGRADU 1888. izložba fotografija

Izložba fotografija i knjiga BRAĆA DE ŽON U BEOGRADU 1888. plod su višegodišnjeg rada prof. Čedomira Vasića na identifikaciji i tumačenju snimaka koje su švajcarski fotografi okupljeni u ateljeu „Braća de Žon“ (de Jongh frères) iz Neija kod Pariza, napravili tokom boravka u Beogradu aprila / maja 1888. godine. Na izložbi će biti izloženo dvadeset i šest fotografija, koje se uglavnom nalaze po beogradskim javnim i privatnim zbirkama i koje prikazuju grupe ličnosti vezane za školske ustanove, vojne jedinice i ustanove, zatim žandarmeriju i policiju.

Autor projekta: Čedomir Vasić

Galerija Artget, Trg Republike 5/I

Izložbu otvara g. Jean-Luc Oesch, zamenik ambasadora Švajcarske u Srbiji

Artists’ Film International /Međunarodni umetnički film

Galerija PODROOM, Trg Republike 5

Kulturni centar Beograda već treći put učestvuje u međunarodnom projektu koji ima za cilj pružanje uvida u savremenu umetničku video produkciju. Ovoga puta u galeriji Podroom biće prikazano 16 umetničkih filmova i video radova umetnika iz Afganistana, Velike Britanije, Vijetnama, Hong Konga, Indije, Argentine, Novog Zelanda, Maroka, Izraela, Nemačke, Srbije…

foto: Leona Gem manja