Bambi
Bambi; foto: Tijana Janković-Jevrić

Premijerno: Predstava „Bambi“ na proslavi 73. rođendana Malog pozorišta „Duško Radović“

„Bambi“ po motivima čuvenog romana Feliksa Saltena

Malo pozorište Duško Radović, već na samom početku sezone, obeležilo je značajan jubilej, 100 godina od rođenja pisca Duška Radovića predstavom „Kad je bio mrak“. Za svoj 73. rođendan, u Radoviću imaju spreman novi, premijerni komad, koji je nastao po motivima kultnog romana pisca mađarskog porekla Feliksa Saltena. Naime, predstava Bambi, u režiji Bojane Lazić, biće izvedena 23. oktobra u 18 h, kada će u okviru proslave Dana pozorišta biti uručene i godišnje i jubilarne nagrade, o kojima je odluku doneo žiri u sastavu rediteljki Branislave Stefanović  i Ane Tomović i glumca Nenad Radović.

Imajući u vidu prošlogodišnju produkciju, kada je izvedeno devet novih predstava, direktor Malog pozorišta Duško Radović Aleksandar Nikolić, povodom 73. rođendana ove ustanove, na konferenciji za novinare, rekao je:

„Prošla sezona nam je obeležena jednim rekordnim brojem predstava, a to je bilo devet predstava. Ljubav prema radu i borba da se zaista ostvari produkcija su urodile plodom. Nas sada čeka nova sezona, koja mora biti još uzbudljivija. Mi smo jedan dobrodržeći gospodin u sedamdesetrećoj godini, ali smo vitalni i bićemo takvi sigurno još dugo. U tom smislu, iako je tek počela sezona, mi smo imali već tri premijere.“

Bambi
Predstava Bambi, konferencija, direktor Malog pozorišta Duško Radović Aleksandar Nikolić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Takođe, Nikolić je istakao da bi mladoj publici trebalo ponuditi visokostilizovani sadržaj, bez potcenjivanja, kao i da im u toj nameri u pozorištu pomažu psiholozi, pedagozi i kontrolne grupe dece.

U edukaciji i animaciji mlade publike, od projekta Romeo i Julija, uključena je Jelena Antić kao moderator, koja je zadužena za saradnju s mladom publikom, što podrazumeva odlazak na teren, u škole. Jelena manje upoznatim učenicima približava pozorišni jezik i njegovu simboliku tako što organizuje dramske radionice, i time stvara dijalog i otvorenost pozorišta prema dečjoj publici, čineći da se u pozorišnom okruženju deca osećaju kao kod kuće.

Tako je i novu predstavu Bambi, po motivima priče, koje se mnogi od nas sećaju po smrti majke srne, kreativni tim Malog pozorišta Duško Radović pripremio da bude vizuelna, zvučna i glumačka, kako bi se otelotvorila majčinska ljubav koja, i nakon gubitka svoje fizičke prisutnosti, nastavlja da živi u svom lanetu.

Prvo izdanje čuvenog romana Bambi austrijskog pisca mađarskog porekla Feliksa Saltena objavljeno je 1923. godine u Berlinu na nemačkom, da bi potom ovaj roman bio preveden na trideset jezika. Posebnu popularnost stekao je zahvaljujući Diznijevom animiranom istoimenom filmu. Iako ovaj naslov mnogi pamte po tužnoj sceni kada lovac ubija Bambijevu majku, rediteljka predstave Bojana Lazić, iako sama emotivno doživljava ovu temu, kaže da ova verzija Bambija ima poruku utehe, ljubavi i srećan kraj:

„Roman je prilično veliki i obiluje raznim temama. Mi smo dugo razmišljali šta bismo mogli da dovedemo kao glavnu temu, a da to nije predstava o svemu i svačemu već predstava o nečemu.

Kada sam pričala s decom, koja se sećaju nekih Diznijevih crtaća, neki prvi utisak koji imaju je to da je to ono malo Lane kome je lovac ubio mamu. Ta scena, taj masakr u šumi i nestanak mame ostavilo je i na mene utisak.

Dugo sam razmišljala, i bar ja ne znam puno predstava koje imaju tu delikatnu temu, da zapravo deci donesu temu smrti. Tako da je naša tema smrt majke. Imamo tešku temu, ali smo rekli -hajde da pružimo utehu i da damo predstavu koja ima srećan kraj.

Ono što je važno svima nama koji nemamo mame, i koji jednog dana nećemo imati mame, je da ostane neka vrsta utehe za sve nas, kao i osećaj da gubitkom nečijeg tela ne gubimo i ljubav koju je ta osoba gajila prema nama, već da ostaje da živim sa nama.“

Bambi
Predstava Bambi; rediteljka Bojana Lazić i glumac Nedim Nezirović, foto: Tijana Janković-Jevrić

Glumac Nedim Nezirović koji tumači ulogu Bambija kaže da tu vrstu gubitka nije lično doživeo, ali da je Bojanina motivacija da napravi ovu predstavu bila toliko jaka da je uticala da i svima ostalima bude važno da predstava bude zaokružena.

„Nismo zazirali… u smislu da mi nešto upakujemo da bismo sakrili istinu ni da bismo je obojili… mislim da smo u tom smislu bili hrabri i da će deca to znati da cene“, zaključio je Nezirović, dok je njegova koleginica glumica Mihaela Stamenković (u predstavi Ena, Ćuk i Pas) celu predstavu opisala jednom rečju, a to je ljubav.

U predstavi igraju još i Dušica Sinobad, Maja Jovanović Spasojević (glumica Puls teatra iz Lazarevca), Jelena Ilić, Damjan Kecojević, Mihaela  Stamenković i Nikola Kerkez. Kompozitor je Vladimir Pejković.

Predstava Bambi, u dramatizaciji Uglješe Šajtinaca i Bojane Lazić, biće pretpremijerno igrana 22. oktobra u 17h, a reprizno 30. oktobra u 13h.