Milan Lucic1

Završen mandat Milana Lučića na mestu direktora DOB-a

U DOB-u je održana press konferencija povodom završetka mandata direktora ove kuće, Milana Lučića, koji odlazi na funkciju vršioca dužnosti direktora Filmskog centra Srbije, u trajanju mandata od godinu dana, a na ovu poziciju imenovalo ga je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Lučić je sa uspehom je u dva mandata obavljao dužnost direktora i sa timom svojih saradnika udahnuo je novi život ovom kulturnom centu. Kao direktor Doma omladine Beograda učestvovao je u osmišljavanju i realizaciji više od 10.000 različitih događaja.

 Ovo su samo neki od važnih momenata za Dom omladine tokom poslednjih devet godina, navodi se u saopštenju. Milan Lučić na poziciji direktora Doma omladine Beograda nalazi se od juna 2004.

– Dom omladine Beograda tokom Lučićevog mandata ostvario je zapaženu međunarodnu saradnju i postao važan partner u saradnji sa srodnim institucijama kulture u regionu i svetu.

– Kao član IETM mreže, koji ima predstavnika u odboru ove međunarodne organizacije, Dom omladine je 2005. godine organizovao 28. GODIŠNJU KONFERENCIJU IETM-a (Informal European Theatre Meetings), kojoj je prisustvovalo preko 600 umetnika, kulturnih radnika i mendažera kulture iz celog sveta.

– Milan Lučić je inicirao projekat „GRAD GOST“, koji Dom omladine u saradnji sa međunarodnim partnerima sa uspehom realizuje od 2005. godine. Ovaj projekat ima za cilj predstavljanje kulturne i umetničke ponude Beograda u gradovima Evopre i uzvratne posete tih gradova Beogradu, kao i povezivanje i podsticanje naših i inostranih umetnika da realizuju zajedničke projekte, uz podršku DOB-a. Do sada su realizovana sledeća gostovanja:

2005: Beograd- Ljubljana Express 08–11. 09. 2005.

2006: Kosmopolitska slika Beograda u Amsterdamu, GRAD BUDUĆNOSTI, LJUDI I IZAZOVA, A rough guide to Belgrade, Amsterdam, 13 – 15. decembar 2006

2007: BELGRADE BOOGIE Bergen, Norveška, 02–04. decembar 2007 // Grad gost: MOJ GRAD BEOGRAD / MY CITY BELGRADE, Budimpešta, Mađarska, 27–29. decembar 2007.

2008: A Rough Guide to Amsterdam od 28. do 30. novembra 2008. Festival nove kulture Amsterdama u Beogradu

2009: Grad gost Dablin u Beogradu // Grad gost Berlin u Beogradu / BERLIN DISTRICT//20 godina od pada zida

2010: Grad gost: Cirih u Beogradu, 07–12. novembar 2010. // Grad gost: Beograd u Ljubljani, 25-28. novembar 2010.

2011: GRAD GOST: Beograd u Cirihu, 15. januar 2011.

– Tokom 2011. i 2012. godine realizovan je međunarodni projekat u saradnji sa Evropskim saksofonskim orkestrom – radionica za mlade džez saksofoniste iz Srbije i nastup na Beogradskom Jazz Festivalu 2012. godine.

– U oktobru 2012. godine počelo je učešće Doma omladine u projektu SOFT CONTROL. SOFT CONTROL okuplja partnere iz Slovenije, Portugala, Letonije, Češke Republike, Španije, Hrvatske i Srbije, kako iz oblasti kulture i umetnosti, multimedije, nauke i tehnologije, tako i brojne naučne institucije. Projekat se realizuje uz podršku Evropske komisije, a kao deo programa Kultura 2007-2013.

– 17. oktobra 2006. godine zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović i američki ambasador Majkl Polt otvorili Američki kutak u Domu omladine. Ovaj projekat rezultat je saradnje Grada Beograda, Doma omladine i Biblioteke grada Beograda sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država.

– U januaru 2007. godine Domu omladine, glasovima građana Beograda, pripala je donacija Američkog naroda u iznosu od milion dolara, namenjena rekonstrukciji ovog kulturnog centra, prvoj posle osnivanja 1964. godine. U celosti, u projektu obnove Doma omladine Beograda učestvovali su, kao partneri, Grad Beograd i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. U rekonstrukciju je ukupno uloženo oko 308 miliona dinara i 1,2 miliona dolara donacije američkog naroda. Rekonstruisani su sala „Amerikana“ (nekadašnji „Pogon“), Velika sala, Klub, Galerija, svi holovi, fasada, terasa, zamenjeni su liftovi i agregati, sređene su instalacije, klimatizacija i ventilacija. Dom omladine Beograda dobio je i sopstvenu opremu za zvuk i svetlo.

– Tokom trajanja rekonstrukcije prostora, ovaj kulturni centar ni u jednom trenutku nije prekidao svoju produkciju. Otvaranje Sale Amerikana rekonstruisane sredstvima američkog naroda desilo se 10. decembra 2009. godine, a otvorili su je otpravnica poslova ambasade SAD Dženifer Braš, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i direktor Doma omladine Milan Lučić. Dom omladine Beograda 25. februara 2011. godine otvorio je i ostale rekonstruisane prostorije za svoje posetioce.

– 9. maja 2010. potpisano je pismo o namerama za POČETAK RADA INFO CENTRA EVROPSKE UNIJE U DOMU OMLADINE BEOGRADA. Informacion centar Evropske unije u DOB-u 19. maja 2011. otvorili su predsednik EU Žoze Manuel BAROZO i tadašnji premijer Cvetković.

– Tokom Lučićevog mandata Dom omladine obnovio je sopstvenu koncertnu produkciju. Organizovani su brojni koncerti stranih i domaćih muzičara, a posebna pažnja je posvećena predstavljanju mladih muzičara, kojima je pružena mogućnost da održe solo koncerte u profesionalnim uslovima, na velikoj koncertnoj sceni.

– Beogradski jazz festival, koji se održavao u produkciji DOB-a od 1971. do 1991. godine, posle pauze od 15 godina sa uspehom je obnovljen 2005. godine. Značaj i uspeh ovog poduhvata potvrdila i je Skupština Grada Beograda, odlukom da 2007. godine BJF uvrsti u Manifestacije od posebnog značaja za Beograd.

– Bioskop Doma omladine ponovo je postao ključno mesto za promociju domaćeg i umetničkog filma, beležeći stalni porast posećenosti čak i u godinama krize. Dom omladine postao je dom festivalima kao što su FEST, Festival autorskog filma, Festival kratkog i dokumentarnog filma, Slobodna zona i BELDOCS.

– Debatni program ponovo je postao jedan od ključnih programskih segmenata ovog kulturnog centra, baveći se aktuelnim temama od politike, ekonomije, društva, preko umetnosti, kulture, do nauke, medicine, religije i etike.

– Milan Lučić učestvovao je 2011. godine u pokretanju LIMIT Live Art Festivala u Domu omladine, koji je posvećen izvođačkim umetnostima i savremenom pozorišnom izrazu i performansu.

– U januaru 2013. godine u saradnji sa mladim i kreativnim ljudima Beograda, pokrenut je projekat „MISIJA BEOGRAD – Raspust za DŽ u Domu omladine“, koji je tokom deset dana učenicima na raspustu ponudio više desetina besplatnih programa zabavnog, edukativnog i radioničkog karaktera.

– Dom omladine Beograda postao je partner brojnim manifestacijama: SHARE konferencija, RESONATE festival, DANCING CITY festival, MERLINKA festival queer filma, Noć muzeja…