nitrat
nitrat

23. Festival nitratnog filma još danas i sutra

23. Festival nitratnog filma bliži se kraju. Očekivano, najveću pažnju privukle su ekranizacije romana, poput „Jadnika“ Viktora Igoa, istorijski spektakli poput egipatskog „Saladina“ (1963) i filmovi reditelja Mihaila Roma „Admiral Ušakov“ i „Brodovi napadaju utvrđenja“ iz 1953. Iz programa Festivala činimo izbor za ponedeljak 14. juna i poslednji dan Festivala, utorak 15. juna. Filmovi su na programu od 16, 18 i 20 h u Sali „Makavejev“, Uzin Mirkova 1, gde je za deset festivalskih dana publika mogla da vidi 36 vrhunskih ostvarenja i klasika iz 26 filmskih arhiva i kinoteka.

LUDVIG DRUGI, KRALj BAVARSKE je poslednji film Vilhelma Diterlea, poznatog glumca i reditelja nemačkog nemog filma (koji tumači i glavnu ulogu) pre odlaska u Ameriku i nastavka uspešne karijere. Cenzurisano i zabranjeno nemačko ostvarenje iz 1930, posvećeno je prestolonasledniku Bavarske koji je posle ranih političkih uspeha počeo da gradi dvorce odgovarajuće sopstvenim ambicioznim vizijama savršenog sklada i plemenite umetnosti. Vodeći Bavarsku u ogromne izdatke i finansijske poteškoće, javnost i najbliži saradnici okreću mu leđa. Kralja, upitnog duševnog stanja, koji gubi smisao za realnost, vlada proglašava ludim, izololuje od spoljnog sveta da bi na kraju izgubio život pod nerazjašnjenim okolnostima.

MARIJA OD MORA (1930) istaknutog portugalskog reditelja Žose Leitao de Barosa pripada delu njegovog bogatog opusa s kraja ere nemog filma i podseća na antičku tragediju iz života portugalskih ribara u čijem su korenu ljubav i netrepeljivost dve porodice. Vanvremenska ljubavna priča iz pomorskog pejzaža o ribarskom životu u selu Nazare je prelep film zapanjujućih slika i upečatljive montaže. Svojevrstan je testament velikog uticaja Ejzenštajna kao i sovjetske filmske avangarde u celini na portugalski film. Pred domaćom publikom je zahvaljujući projektu „Sezona klasika“(Season of Classic Films). Kinoteka Portugalije je digitalno restaurisala film, a poseban užitak je što je za ozvučavanje iskorišćena originalna partitura kompozitora Bernarda Sasetija.

Mađarski film VIR (1964) debitantski je igrani film osvedočenog dokumentariste Ištvana Gala, važniji utoliko što predstavlja prvo mađarsko ostvarenje „novog talasa“. Etički problem prerane smrti mladića iz nemara, što razara idilu male grupe omladinaca i dovodi ih do bujice napada i kontranapada je, kao izvanredan film o sazrevanju, prepoznao žiri Festivala u Karlovim Varima. Predivno snimljen, sa velelepnim crno belim kompozicijama i odličnom glumom mladih protagonista, on se sa puno razloga ubraja među najbolja mađarska ostvarenja šezdesetih godina XX veka.

Poslednjeg dana Festivala, u utorak 15. juna na programu su italijanski NEUGASIVI PLAMEN (1949), španski SPALjENA KOŽA (1967), a Festival zatvara treći američki film proslavljenog Bečlije Ernsta Lubiča TRI ŽENE (1924) koji počinje kao šarmantna komedija da bi se posle zapleta pretvorio u intenzivnu dramu. Preko „romantične sage“ jednog muškarca sa tri različite žene, reditelj na svoj jedinstven, majstorski način progovara o mračnoj strani ljudske prirode.