vesna golubovic tacke dodira

Otvorena izložba “Direktna umetnost, iskustvo Ist Vilidža” o njujorškom kvartu

Odabrana dela autora Zorana Grebenarovića i Vesne Golubović

Galerija B2 predsstavlja izložbu koja se bavi fenomenom Ist Vilidža u periodu od 1980 do 1990. godine, a specijalni događaj u okviru izložbe održaće se 9. jula od 18h, kada će Nina Živančević, kao svedok tog vremena i prostora, preneti svoja iskustva kroz poeziju i razgovor.  Izložba je otvorena do 21. avgusta.

Izložba “Direktna umetnost, iskustvo Ist Vilidža” govori o njujorškom kvartu i vremenu gde je umetnost mogla da se doživi na vozovima, stanicama, dokovima, na ulici, u bilo kom delu tog kvarta, čime umetnost postaje javna, a ne elitistička, direktna i bez mistifikacije.

Glavne karakteristike ove scene možemo prepoznati u terminima slobode i zajedništva, na čijem temelju je izgrađen duh vremene koji je prepoznatljiv u Ist Vilidžu.

Grebenarović

Umetnost i život bili su neraskidivo povezani. Vojnarovič, Ajns, Hering, Baskijat…svi umetnici, maksimalno su istraživali svoje ideje u zajedničkim prostorima koji su omogućili da jedan kolektiv opstane u tako složenom sistemu različitih senzibiliteta.

Specifična sredina koju odlikuje otvorenost ka uspostavljanju novih umetničkih praksi približićemo kroz odabrana dela autora Zorana Grebenarovića i Vesne Golubović čija je poetika konstituisana u okviru Vizantijske estetike.

Oba autora težila su da uspostave jedan mistički red čime njihov rad pripada duhovnoj praksi koja je ovaploćena u slici.