JAK 102

ZVEZDARA TEATAR: OTVORENA SEZONA U JUBILARNOJ 35. GODINI

Nova sezona Zvezdara teatra tradicionalno je otvorena 8. oktobra, na dan kada je premijerno izvedena prva predstava ovog pozorišta „Mrešćenje šarana” po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača. Predstava je odigrana 1984. godine, pre tačno 35 godina, pa je tako ovo pozorište sinoć obeležilo 35. rođendan. Tim povodom pripremljena je i izložba „Preko scene do zvezda” koju čine portreti velikana koji su obeležili istoriju Zvezdara teatra, a koji nažalost više nisu sa nama. Izložbu je otvorio direktor Dušan Kovačević.

„Glumci koje vidite na portretima su temelj ove kuće. Bez ovih zvezda ne bi bilo Zvezdara teatra. Pozorištu želim da dočeka i 50. i 100. rođendan i da se završe svi planovi koji su vezani za gradnju. Potrudićemo se da, dok radimo u ovom pozorištu, stvorimo neke bolje uslove za sve one ljude koji će tek doći“, kaže Dušan Kovačević.

JAK 109
foto: Jakov Simović

 

Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne značajne ličnosti iz javnog života, članovi porodica velikana Zvezdara teatra i brojni zaposleni koji su radili ili danas rade u ovom pozorištu. Neki od posetilaca bili su Rada Đuričin, Ljiljana Dragutinović, Branka Petrić, Ivan Karl, Milica Kralj, Milan Caci Mihailović, Snežana Savić, Milutin Mima Karadžić, Lena Kovačević, Vladimir Kecmanović, Darijan Mihajlović, Vladimir Đurđević, Mirjana Bobić Mojsilović Nevena Vukes, Mina Sovtić, Lena Bogdanović, Joakim Tasić…

„Stojim pred ovim fantastičnim portretima ogromnih glumaca i srećan sam što sam imao tu mogućnost da sa svakim od njih igram na sceni, sa većinom baš na sceni Zvezdara teatra”, kaže Milan Caci Mihailović.

U Zvezdara teatru odigrane su brojne nezaboravne predstave. U jednoj od njih, predstavi „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“ igrala je glumica Ljiljana Dragutinović.

„Još od mlađih dana sam vezana za ovo pozorište, ovde sam igrala više kultnih predstava. Ovde nije važila reklama nego mund reklama, od usta do usta. Sa svim ovim glumcima sam igrala i svi su mi bili prijatelji. Predstavu „Lari Tompson“ pre svega pratim po Mileni Dravić, divnoj dami čiji portret imamo priliku da vidimo u okviru ove izložbe”, kaže Ljiljana Dragutinović.

CAN 7913
foto: Martin Candir

Zvezdara teatar od samog početka neguje tekstove domaćih pisaca i trudi se da kroz predstave prikaže specifičan duh i mentalitet našeg naroda. To potvrđuje i pisac Vladimir Đurđević, čiji komadi „Bajka o pozorištu” i „Savršen kroj” su izvođeni na sceni ovog pozorišta.

„Za mene je Zvezdara teatar pre svega kuća za domaće pisce, ja se kao pisac u ovom pozorištu osećam kao kod kuće. Ovo je pozorište koje na najbolji mogući način neguje domaći tekst, neguje sve specifičnosti naše dramaturške škole i svu tradiciju koju imamo od Sterije pa do danas”, kaže Đurđević.

Na prostoru gde se danas nalazi Zvezdara teatar, nekada je postojalo amatersko pozorište, posebno značajno za glumicu Snežanu Savić koja i danas igra u Zvezdara teatru.
„Na ovom prostoru nekada je postojao teatar Simonida, ja sam tu počela svoje prve amaterske korake”, kaže Snežana Savić.

Prvu profesionalnu pozorišnu ulogu ovde je ostvarila glumica Mina Sovtić u predstavi „Ljubav u Savamali”.

„Za mene je Zvezdara teatar moja prva pozorišna kuća gde sam napravila prve pozorišne korake, kuća koja srdačno prihvata i glumce i posetioce koji dođu da gledaju predstavu. S obzirom koliko je značajnih ljudi ovde igralo verujem da je bilo teško izabrati one koji će biti na portretima”, kaže glumica Mina Sovtić.

U predstavi „Ljubav u Savamali” igra i glumica Lena Bogdanović.

„Samo ime je znak, Zvezdara je mesto gde su zvezde. Oni koji više nisu sa nama sada su tu na ovaj način, i uvek ćemo ih se sećati”, zaključila je glumica Lena Bogdanović.
Sezonu je otvorila predstava „Korešpodencija” koja je nastala po delu romana „Zlatno runo“ Borislava Pekića u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, na scenu Zvezdara teatra postavljena 2018. godine u režiji i scenografiji Gorčina Stojanovića. Najmlađi član ekipe ove predstave je glumac Joakim Tasić.

„Za mene kao mladog autora Zvezdara teatar znači prostor za igru, a to je najbitnije u pozorištu. Mi smo „Korešpodenciju“ odigrali preko 50 puta, mislim da sam dosta napredovao baš kroz ovu ulogu”, kaže Tasić.

foto: Jakov Simović