Oktobarski salon

59. Oktobarski salon počinje 20. oktobra

59. Oktobarski na raličitim izložbenim lokacijama u gradu: KCB, Narodni Muzej u Beogradu, Salon Muzeja grada Beograda, Salon Muzeja savremen umetnosti Beograd…

59. Oktobarski salon, koji je osnovan 1960. godine, ovaj put biće otvoren, na datum kada je i originalno pokrenut, 20. oktobra. Tokom trajanja internacionalnog Beogradskog bijenala vizuelne umetnosti biće prikazani radovi oko 50 umetnika, pre svega domaćih ali i onih iz regiona i inostranstva. Pored povratka svom prepoznatljivom datumu, Salon se vraća i svojoj bijenalnoj dinamici održavanja svake parne godine.

„Oktobarski salon je jedan od četrnaest manifestacija od značaja za Grad Beograd, koji je grad Beograd, kao osnivač 1960. godine, prepoznao kao jedan od najznačajnijih manifestacija savremenih vizuelnih umetnosti kod nas,” o Salonu je rekla Gordana Goncić, podsekretar Sekretarijat za kulturu Grada Beograda na današnjoj konferenciji za novinare u Salonu Muzeja grada Beograda.

Tradicionalno, organizator Oktobarca je Kulturni centar Beograda, a novina je da je ovaj put i umetnički direktor manifestacije, kustostkinja Zorana Đaković Miniti, takođe iz ove ustanove, povodom čega je v.d direktora KCB-a Aleksandar Ilić izjavio: „Ovogodišnje izdanje je izuzetno po tome što umetnička direktorka dolazi upravo iz kuće koja organizuje Oktobarski salon od 1970. godine, što je svojevrsni presedan. Izuzetno me čini srećnim to što će ove godine biti prisutan veliki broj domaćih umetnika.”

Jedan od izložbenih prostora, u kome će Salon biti svečano otvoren jeste Salon Muzeja grada Beograda u Bulevaru kralja Aleksandra 30, u kome je održana i najavna konferencija, na kojoj su govorili v.d direktora KCB-a Aleksandar Ilić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, Radovan Jokić, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture informisanja RS, Gordana Goncić, podsekretar Sekreterijata za kulturu grada Beograda, i umetnička direktorka Oktobarskog salona Zorana Đaković Miniti.

Oktobarski salon
S desna na levo: v.d direktora KCB-a Aleksandar Ilić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, Gordana Goncić podsekretar Sekreterijata za kulturu grada Beograda, i Radovan Jokić pomoćnik ministra – Ministarstvo kulture informisanja RS

Iste večeri, 20. oktobra, a drugo vreme i na različitim lokacijima biće upriličen raznovrsni program otvaranja, koji se detaljnije može naći na drugoj strani teksta.

Nakon četvrtka, kada će manifestacija početi i u drugim izložbenim prostorima širom grada, naknadna otvaranja će se desiti i 27. oktobra, 29. oktobra, 3. novembra i 24. novembra, na još nekoliko različitih lokacija. Sve izložbe, uz izuzetke, traju do 4. decembra.

„Novija istorija Oktobarskog salona jeste vezana za našu lokaciju u Resavskoj ulici, koji je svoju punu afirmaciju i dobio upravo u organizaciji Oktobarskog salona. Nadam se da će sličnu sudbinu dobiti i prostor u kome smo danas, kome puna afirmacija tek predstoji,” na konferenciji u Salonu Muzeja grada Beograda izjavila je Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Izložbena mesta 59. Oktobarskog salona su Kulturni centar Beograda, Paviljon na Cvetnom trgu, Salon Muzeja grada Beograda, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa, Klub RTS, Art Hub Kula, Fakultet Dramskih Umetnosti, Narodni Muzej u Beogradu, Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd, Galerija Biblioteke grada Beograda, dok su javni prostori zgrada Borbe, dnevne novine Danas, bilbordi, mural (Makedonska 25).

Svi izložbeni prostori 20. oktobra biće otvoreni od 18h, a u dane otvaranja, 20, 21. i 22. oktobra, prostori će raditi do 22h.

Umetnici, domaći, iz regiona i inostranstva, koji učestvuju na 59. Oktobarskom salonu izabrani su po pozivu organizatora, a neki od radova su nastali i namenski za ovu priliku.

Oktobarski salon
Oktobarski salon; Salon Muzeja grada Beograda

Ovogodišnje izdanje ima u fokusu i rad jednog autora konkretno, u okviru programa „umetnica/umetnik u fokusu”. U pitanju je umetnica Milica Tomić, koja je nakon Salona održanog 2000. godine i nagrađena. Sada će biti predstavljen njen rad koji je nastao u protekle dve decenije.

Oktobarski salon
S desna na levo: direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, Gordana Goncić, podsekretar Sekreterijata za kulturu grada Beograda, Radovan Jokić, pomoćnik ministra – Ministarstvo kulture informisanja RS i umetnička direktorka Oktobarskog salona Zorana Đaković Miniti.

„Ovo je bila užasno velika odgovornost, ali i privilegija da se organizator nađe i u ulozi umetničkog direktora. Kulturni centar Beograda je od sedamdesetih organizator Oktobarskog salona. Jedna od ideja je bila da, tokom ovog Salona, javnosti po prvi put bude dostupno digitalizovano izdanje svih kataloga od šezdesete do danas. Čak su umetnici Darinka Pop-Mitić i Svebor Midžić radili jedan rad povodom arhivskog materijala,“ rekla je na konferenciji za novinare umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona Zorana Đaković Minniti.

Oktobarski salon
Oktobarski salon; Salon Muzeja grada Beograda

„Ministarstvo kulture prepoznaje u Oktobarskom salonu jednu od najznačajnijih događaja u sferi vizuelne umetnosti i prepoznaje kontinuitet od preko 60 godina likovnih istina i kompetentnih mišljenja. Svakako pozdravljamo i za poštovanje je hrabrost da se ovogodišnji Oktobarski salon zaustavi u jednoj vrsti preispitivanja i jednom obliku historizacije, osvrtu,” rekao je Radovan Jokić, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

Umetnici koji učestvuju na izložbi 59. Oktobarskog salona su:

Ana Adamović, Sanja Anđelković uz učešće Lava Kovača, Jerg Beser, Tomislav Brajnović, Boogie, Vokalno-kustoski sindrom, Antonio Grgić uz učešće Joane Knežević, Goran Dimić, DK, Daliborka Đurić, Uroš Đurić, Želimir Žilnik, Drijant Zeneli, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Jednostavno rečeno, Jovan Jović, Adela Jušić, Karkatag, Kleman Kožitor, Erik Korn, Markus Kouts, Božidar Mandić i Porodica bistrih potoka, Teresa Margoljes, Mesna zajednica „Stjepan Filipović” i Debatni program ULUS-a, Mihael Milunović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Predrag Nešković, Mila Panić, Katarina Petrović, Olivija Plender, Darinka Pop-Mitić, Marta Popivoda i Ana Vujanović, Nikola Radosavljević, Dušan Rajić Dulait, Milica Rakić, Srđan Veljović, Marko Tirnanić, Saša Tkačenko, Slaven Tolj, Milica Tomić uz učešće Jelene Vesić, Žige Testena, Kuehn Malvezzi Architects i radove Abdelrahmana Elbašira, Amela Bešlagića, Olge Jevrić, Anuše Kehar, Stevana Labudovića, Milice Lopičić, Filipa Zatlera i Branimira Stojanovića; Mila Turajlić, Mia Ćuk, Dubravka Ugrešić, Udruženje likovnih kritičara AICA, Ibro Hasanović, Nemanja Cvijanović, Milica Crnobrnja Vukadinović, Šejma Fere, Šok ZaDruga Marija Gracio 10 pesama za Oktobarski salon – Damir Avdić, Goran Babić, Dubravka Đurić, Vlado Martek, Dragana Mladenović, Radmila Petrović, Maša Seničić, Maja Solar, Marko Tomaš, Monika Herceg Rahrau Omarzad, Sadžija Sediki Hleb teatar u okviru programa festivala Na sopstveni pogon – NKSS Jule Flierl, Irena Tomažin U.F.O. Omaž Katalin Ladik kao program Kondenz festivala u organizaciji Stanice – servis za savremeni ples Zoran Tairović.

Ulaz u sve izlagačke prostore 59. Oktobarskog salona je besplatan, uz napomenu da Narodni muzej ima slobodan ulaz samo nedeljom.

Medijski sponzori manifestacije su Radio-televizija Srbije, Tanjug, Fonet, ATAIMAGES, SEECult, Naxi radio, Politika, Nedeljnik, Danas, Blic, BORBA, Novi magazin, Nova ekonomija, Oblakoder, KulturniK, BURO, Kaleidoskop, BeforeAfter, Media sfera, LookerWeekly.com, i Čupava keleraba.

foto: Tijana Janković-Jevrić