02 ph vladimir opsenica 59 Oktobarski Milica Tomic Beogradska ekstenzija Edinburske izjave DSC 5589
Milica Tomić © 2022 ph: vladimir opsenica

Počasna nagrada 59. Oktobarskog salona Želimiru Žilniku

U skladu sa odlukom Odbora Oktobarskog salona krajem 2021. godine, odluke Umetničkog direktora 59. Oktobarskog salona donosio je kolektiv Kulturnog centra Beograda, pod vođstvom Zorane Đaković Minniti, pomoćnice direktora KCB za programe, dugogodišnje kustoskinje ove institucije za programe novih medija, pokretnih slika i posebno galerije Podroom, kao i inicijatorke Kolekcije Oktobarski salon.

Gotovo svi izložbeni prostori zatvoreni su u nedelju, 4. decembra, ali vam skrećemo pažnju da postavku Mesne zajednice „Stjepan Filipović” u saradnji sa Debatnim programom ULUS-a u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda možete da obiđete do 14. decembra, postavku radova Dubravke Ugrešić i Ane Adamović u Salonu Muzeja savremene umetnosti do sredine januara 2023. godine.

Nakon 46 dana trajanja ovogodišnjeg „prestupnog” Salona, sa pet izložbenih otvaranja, uz gotovo svakodnevne prateće programe, stručni žiri u sastavu Lorenco Balbi, Jan Ševalije, Alenka Gregorič, Biljana Tomić i Siniša Ilić doneo je odluku o dodeli nagrada:

  • Počasna nagrada 59. Oktobarskog salona Želimiru Žilniku
  • Nagrada 59. Oktobarskog salona radu „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” Milice Rakić
  • Specijalna nagrada 59. Oktobarskog salona Sanji Anđelković za rad Pogledaj gore! Ja nisam krošnja – ja sam glasnik!

Posebno pominjanje i nastavak saradnje KCB povodom rada Antonija Grgića „Hoće li i dalje ostati u dalekoj budućnosti” koji je realizovan zajedno sa performerkom Joanom Knežević kao autorkom performansa koji se svake večeri tokom trajanja Oktobarskog salona izvode ispred Palate Albanije.