IMG 4644

Muzej afričke umetnosti: Dan libijske kulture

 „Raznolikost kultura između naroda Libije i Srbije – odnosi među ljudima” i Muzej afričke umetnosti

Muzeja afričke umetnosti, u svojoj bašti, u nedelju, 18. septembra 2022. godine, upriličio je manifestaciju „Raznolikost kultura između naroda Libije i Srbije – odnosi među ljudima”, koju je organizovala Ambasade Libije.

Pred brojnim posetiocima, bogat kultuno-umetnički program su otvorili dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti, Mohamed Nabhan, šef Grupe ambasadora arapskih zemalja u Beogradu i Mohamed Galbun, ambasador Libije.

Tom prilikom, dr Aleksić je istakla da Srbija i Libija imaju višedecenijsku istoriju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju, poverenju i uvažavanju, a da je naš zadatak  da te odnose jačamo i unapređujemo, kako na političkom, ekonomskom i privrednom, tako i na kulturnom planu. Dr Aleksić je zahvalilia ambasadoru Galbunu na inicijativi da upravo u Muzeju afričke umetnosti, mestu koje predstavlja dragoceni most između dveju zemalja i kultura, predstavi deo bogatog i raznolikog libijskog stvaralaštva.

Ambasador Libije, Mohamed Galbun je iskazao svoje veliko zadovoljstvo što je uspešno realizovana proslava prvog libijsko-srpskog dana kulture. Naglasio je da ova manifestacija predstavlja međudržavnu  kulturnu razmenu, deleći plodove iskrenih napora i zalaganja dva prijateljska naroda, libijskog i naroda Srbije i najavio da će se Dan libijsko-srpske kulture obeležavati i ubuduće. 

Tokom celodnevnog programa, u bašti Muzeja afričke umetnosti predstavljene su narodne pesme i igre u izvođenju libijske folklorne grupe, odigrano je srpsko kolo, učenici libijske škole su otpevali libijsku i srpsku himnu,  a brojni posetioci su mogli da se upoznaju sa tradicionalnim libijskim zanatima i umetnošću, da probaju gastronomske specijalitete nacionalne kuhinje, kao i da vide autentične libijske odevne predmete i druge proizvode.

Ovaj nesvakidašnji skup bio je proslava kulturnog bogatstva naše dve zemlje, i pokazatelj da dijalog među kulturama ima ključnu ulogu u ostvarivanju mira i održivog razvoja.