02 Fanon Usedik Pečar u Fanonovom stanu u Tunisu 1960 Dokumentacija MAU

„OVO NIJE RAT“: Oslobođenje duha i zemlјe, u mastilu i na delu

Otvaranje tematske izložbe u DKSG

Izložba „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlјe, u mastilu i na delu, kustoskinja Emilie Epštajn i Ane Knežević, u trajanju od 8. do 22. decembra,rezultat  je saradnje Doma kulture Studentski grad (DKSG) i Muzeja afričke umetnosti povodom Festivala Alternative film/video u znaku Nesvrstanih koji se održava od 8. do 12. decembra 2021. u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

Postavka kreće od ikonične fotografije koja je zabeležilasusret Franca Fanona, psihoanalitičara i filozofa sa Martinika, Omara Usedika, lidera alžirske borbe za nezavisnost i Zdravka Pečara, učesnika u zbivanjima i autora kapitalnog dela „Alžir do nezavisnosti” u kome on kao istoričar i novinar daje svoj, ali i kolektivni jugoslovenski doprinos ovoj velikoj borbi. Izložba traje do 22. decembra 2021.

Pored odabranih kadrova iz filma „Bitka za Alžir” na izložbi „OVO NIJE RAT“ – Oslobođenje duha i zemlјe, u mastilu i na delu biće predstavlјeni fotografski i dokumentarni materijali, časopisi, prepiske i publikacije iz fonda Muzeja afričke umetnosti kao svedočanstva aktivnog jugoslovenskog prisustva, odnosno učešća dr Zdravka Pečara, ali i Vede Zagorac, na prvim linijama borbe za dekolonizaciju Afrike.

Stručni saradnik na identifikaciji fotografija: Bedredin Bouajša.