avan

Priča o avanu

 

Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike – Beograd i Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet predstavljaju izložbu „Usitnjavanje – Priča o avanu“, posvećenu predmetu avanu, jednom od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana. Svečano otvaranje izložbe je u sredu, 9. maja u 19 časova u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan – kao specična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Njega s pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom – označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu. U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. U periodu antike izrađivali su se od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta, počinje da se koristi i bronza. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala. Upravo zbog toga avan je jedinstveno kulturno nasleđe mnogih kultura sveta, a svakako i naše kulture. U kulturi balkanskih naroda usitnjavanje i avan imaju civilizacijski kontinuitet. Na izložbi će, kroz priču o avanu, biti prezentovan ne samo njegov kulturni značaj, već i širi kulturni kontekst usitnjavanja hrane i drugih namirnica i materija, zapravo kulturološki značaj čovekove aktivnosti usitnjavanja.

Na izložbi biće predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike – Beograd, Univerziteta u Beogradu – Farmaceutskog fakulteta, Muzeja Grada u Beogradu, Narodnog muzeja u Požarevcu, Arheološkog instituta SANU, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina, i iz privatnih kolekcija.
Kao prateći program izložbe biće organizovani predavanja i radionica uz podršku Instituta Josif Pančić i Univerziteta u Beogradu – Farmaceutskog fakulteta.

Izložba je realizovana uz podršku Eucerin Srbija.

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE

PREDAVANjA

10. maj 2018. godine, 18 č
Lekoviti potencijal aronije
dr Nada Ćujić
Institut za proučavanje lekovitog bilja dr Josif Pančić

17. maj 2018. godine, 18 č
Usitnjavanje čvrstih supstanci u farmaciji – od tarionika
sa pistilom do inženjeringa kristala
prof. dr Jelena Parojčić
Katedra za farmaceutsku tehnologiju i kozmetologiju

30. maj 2018. godine, 18 č
Seckane biljke pod mikroskopom
prof. dr Branislava Lakušić
Katedra za botaniku

01. juni 2018. godine, 18 č
Priča o „vršačkom čaju“
prof. dr Zoran Maksimović
Katedra za farmakognoziju

RADIONICA

12. maj 2018. godine, 11 č
“Izrada urološkog čaja (Species urologicae) prema propisu Ph. Jug. IV”
Radionicu vode: dr Dubravka Bigović i dipl.farm . Violeta Popov