padobranske price

Novi ciklus javnih čitanja pod nazivom „Parobrodske priče“

UK Parobrod, petak, 18. marta u 20h novi ciklus javnih čitanja pod nazivom „Parobrodske priče“

“Parobrodske priče” predstavljaju nastavak uspešnog programa javnog čitanja dramskih dela “Biseri iz upravničkih fioka”. Prvo čitanje posvećeno je komadu “Sećam se samo bliske budućnosti”, autorke Hristine Mitić.

Ovaj program proteklih godina prepoznat je kao jedna od retkih inicijativa koja kao svoj primarni cilj postavlja podržavanje  stvaralaštva mladih.

“Parobrodske priče“ i ove sezone nastavljaju da pronalaze tekstove koji postavljaju bitna društveno-angažovana pitanja ili pak predstavljaju autentičnu sliku kreativnih svetova novih, mladih autora koji tek stupaju na scenu savremenog dramskog pisanja u našoj zemlji.

“Sećam se samo bliske budućnosti”

Autor komada: Hristina Mitić

Reditelj: Andrea Pjević

Glumci: Aleksandar Kecman, Maja Nikolić, Marko Pavlović i Đorđe Živadinović Grgur

Urednik: Ana Tomović

Drama „Sećam se samo bliske budućnosti“ je egzistencijalistička sci-fi drama spisateljice Hristine Mitić o odnosu Nje i Njega iz vizure budućnosti u kojoj Njega više nema.

Lilit je kompjuterski program napravljen da evocira sećanje na ljude iz naše prošlosti virtuelno ih „oživljavajući”. Glavna junakinja drame, Ona, pokreće Lilit kako bi ponovo proživela svoj odnos sa Njim. Lilit učestvuje u njihovom intimnom odnosu nudeći različite parametre koji predstavljaju zadate okvire za razvoj priče. Dajući instrukcije likovima kako treba da se ponašaju, postavljajući pitanja, prikazujući situacije iz zajedničkog sećanja, Lilit je posrednik između Njega i Nje ujedno personifikujući krajnju iluzornost izbora koji nam se nude.

Kroz mitološke reference, pitanja o prirodi univerzuma i etičkim dilemama, drama se bavi intimnim odnosom dvoje ljudi, otvarajući polje za preispitivanje alternativne budućnosti u kojoj je sve moguće, a neostvarene želje su nam „na klik”.

Dramski jezik kombinuje svakodnevni govor sa naučnom i naučno-fantastičnom terminologijom gradeći kontrast između emotivno obojenih delova i hladnih replika veštačke inteligencije.

Autorka komada Hristina Mitić je rođena 1996. godine u Beogradu. Završila je osnovne akademske studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za dramaturgiju. Studentkinja je master akademskih studija na katedri za dramaturgiju.

Autorka je dramskog teksta Slikarke u režiji Stevana Bodrože (Narodno pozorište u Nišu, 2018). Kao dramaturškinja radila je na diplomskoj predstavi „Lekcija“ Rastislava Ćopića (Fakultet dramskih umetnosti, 2020) i na predstavi Iluziæ u režiji Nikole Zavišića (Narodno pozorište u Beogradu, 2021). Angažovana je kao saradnica Biljane Srbljanović na dramatizaciji romana „Štefica Cvek u raljama života“ Dubravke Ugrešić, po kojoj je nastala predstava „U raljama života“ u režiji Andreja Nosova (Beogradsko dramsko pozorište/Beo art produkcija, 2021).

Autorka je tri sezone podkasta Loženje (Remarker.media, 2019/2020) i koautorka podkasta Frejminizam (Hartefakt Fond, 2020).