DSC 0114 3

Narodno pozorište u Prištini gostuje na Sceni „Raša Plaović“

Narodno pozorište u Prištini, gostovaće 21. oktobra na Sceni „Raša Plaović“(20.30) s komedijom „Kasica prasica“, po tekstu Ežena Labiša, u režiji Ksenije Krnajski. Komad se igra u prevodu Danila Kiša koji je bravurozno pretočio francuski tekst u srpski idiom otkrivajući pravu riznicu univerzalnog malorađanskog duha.

„Labiš je u ovom vodvilju iz 1864. godine sočno i duhovito isheklao likove koje glumci i sto pedeset godina kasnije sa uzbuđenjem igraju na scenama širom sveta, a publika se smeje malograđanštini, neobrazovanosti, mitomaniji i sebičluku, baš kao da je to o tamo nekima, a ne o ovde, nama. Grupa zgubidana, dovoljno lukavih da žive od tuđeg rada, živi u malom mestu i kao glavni društveni događaj imaju igranje karata subotom.

Skupljaju novac od uloga i premije i planiraju da sa njim učine nešto krupno od opšte koristi. To krupno se, kad se novac izbroji, pretvori u gomilu sitnih interesa. Jel vam poznato to iz naše društveno-političke stvarnosti?“, pita se rediteljka Ksenija Krnajski.

U glumačkoj podeli su Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milica Burazer, Branko Babović, Nemanja Janičić, Tamara Tomanović, Nikola Stanković, Rade Maričić, Jelena Orlović, Nikola Đorđević i Nebojša Đorđević.

Umetnički tim čine i Goran Stojčetović, koji je uz Kseniju Krnajski radio scenografiju, Selena Orb koja je kreirala kostime, Vladimir Petričević je potpisao muziku, Isidora Stanišić scenski pokret, a Radomir Stamenković dizajn svetla.