Društveno opuštanje, ili u društvu je jesti slađe

Uz porodicu i prijatelja jedemo obilnije

Kažu da, ako želimo da budemo pametni, moramo pametno i da jedemo. Umerenost i selektivnost u ishrani nije uvek lako održati, pogotovu onda kada nas zavede bogatstvo mirisa, ukusa, vitamina i boja tek pripremljene hrane. Međutim, da li ste znali zašto uvek mnogo više hrane pojedemo u društvu svojih prijatelje i porodice nego kada ručamo sami?

Osobe koje ručaju ili večeraju u društvu svojih najmilijih uneće mnogo više kalorije nego što bi to učinili u slučaju da obeduju sami. Ova pojava je, kažu  naučnici, poznata kao društveno opuštanje.

Prema studijama koja su sprovedena u Britaniji i Australiji, pojedinci koji večeraju sa prijateljima poješće čak 48% hrane više, nego osobe u samoći kod svoje kuće. Ova pojava se objašnjava kao društveno opuštanje. Jednostavno, obedovanje u prisustvu drugih je prijatnije.

Podela hrane i konzumiranje zaista jača društvene veze, pogotovo ako usput dobijamo pohvale za lepo pripremljenu hranu.

Naučnici objašnjavaju da su drevni sakupljači lovci delili hranu međusobno, jer im je to pružalo zaštitu u periodu kada su izvori hrane bili manje pristupačni. Na taj način su zajedničkim snagama preživljavali. Tako da, vrlo verovatno, više jedemo u društvu bliskih osoba, jer se nesvesno okrećemo pristupu preživljavanja kojih su se držali naši preci.

Bilo kako bilo, ne budite samokritični sledeći put, ako pojedete više hrane nego što možete da podnesete.

Vodite računa samo da tih famoznih 48% ne bude previše često.

foto: pixabay.com