DSC 3629

Male priče o znamenitostima Grocke: Stara varoš viđena sa reke

Kada se kaže Grocka, ne pomislili se samo i isključivo na voće. Duž teritorije opštine protiče reka Dunav čitavih 24km, a najveći obalski deo je u nenarušenom prirodnom okruženju. Kraj Grocke se nalaze i tri ade u prirodnom ruhu, što sve pogoduje nezaboravnim trenucima provedenim na reci, i ribolovnom i nautičkom turizmu – čiji je osnov pecanje i uživanje u prirodi, daleko od uzbuđenja i vreve grada.

A kako svedoče gročanski zaljubljenici u reku, vreme provedeno na Dunavu se ne računa, jer to zadovoljstvo kazaljku protoka vremena može samo da vrati unazad. Gročani na Dunavu imaju i svoje divlje plaže i kupališta, a najomiljenije je na jednoj od ada, i nosi naziv koji redovno izaziva smejuljenje – to je „Goli Đoka“.

Sa malim i odabranim timom: gročanskim zaljubljenikom u nautiku Milošem Mikinčićem, novinarkom Smiljanom Popov, istraživačem beogradskih lepota i tajni, i arheologom Radetom Milićem, urbanim istraživačem, obišli smo reku, kako bi dočarali njenu neodoljivu privlačnost i doživljaj „morskog“ prostranstva pokraj stare varoši. Ako izuzmemo Golubac i Srebrno jezero, Dunav je u svom toku zavidne širine upravo kraj Grocke, a brojni rukavci oko rečnih ada čine pejzaž vrlo zanimljivim.

„Gročanska ada“ je najveća od pomenutih i ujedno najbliža obali, dužine oko 3km i širine oko 0.5km, i jedno je od većih šumskih područja – i najvećih ostrva u Beogradu. Kao takva predstavlja pravu oazu za nautičare i ljubitelje prirode, a istorija i arheologija je prepoznaju kao „adu Singa“, gde su se dešavali zbegovi i poneke važne bitke u doba pre naseljavanja Slovena, u doba kada je Beograd bio Singidunum.

Prvo ribolovno udruženje osnovano je u Grockoj još 1937. godine, a na teritoriji opštine Grocka danas postoje Nautički klub „Dunavac” iz Grocke, Nautički klub „Gročanski gusar“, Ribolovačko-nautički klub „Smuđ“ iz Ritopeka, i Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Gročica” iz Grocke. U sklopu nautičkog kluba „Dunavac“ nalazi se i prostrana marina u kojoj je usidreno više od stotinu i brodića, dok ribolovno društvo „Gročica“ osnovano 1955. godine broji preko 550 članova svih uzrasta.

Ribolovna sezona je, u zavisnosti od vrste ribe, tokom čitave godine, a najviše se peca som, šaran, štuka, deverika, mrena… U Grockoj i dalje postoje privredni alasi, dok se veliki broj stanovnika, posetilaca i vikend-turista, pecanjem bavi rekreativno i iz uživanja, radi boravka u prirodi i na reci.

Udruženja organizuju raznovrsna takmičenja u sportskom lovu i ribolovu, i aktivno učestvuju u ovoj vrsti nadmetanja širom zemlje. Udruženje „Gročica“ organizuje Zlatnu bućku, Lov soma muvanjem, kao i čuvenu tradicionalnu manifestaciju Zlatni kotlić od 1967. godine, koja je vremenom prerasla u opštinsku manifestaciju „Gročanske svečanosti“. Ove ribolovne zgode okupljaju brojne učesnike i posetioce iz svih krajeve Srbije, a imaju i međunarodni karakter.

Panorama panonske nizije, šumadijskih brda i velike reke, a sve nadomak prestonice, čine Grocku veoma privlačnim mestom za život i odmor. Brojne su lokacije i sadržaji za šetnju, sport, razonodu i opuštanje, za sve one željne plavetnila neba i reke. Uz nezaobilazno najlepše voće u čitavoj Srbiji, i veoma bogato kulturno nasleđe.

tekst i foto: Z. Atić