Dunja Ćorlomanović A je l se ti bojiš bodeža

“KAD SAM TI UKRALA KOMAD DISANJA” Dunje Ćorlomanović

Od 18. do 30. oktobra, Galerija Doma omladine Beograda

Naziv izložbe potiče od razmišljanja da roditelj ideje koja je seme za nastanak dela nije isključivo umetnik, već i umetnikov sagovornik ili aktivni objekat posmatranja. Umetnik je aktivno oko, a sagovornik aktivne usne, i njih dvoje u interakciji začinju misao koja je ključala pobuda za nastanak dela. Trenutak ideje predstavlja najradosniji trenutak stvaralačkog začeća. Ideja je sirova i vrela, ona obuzima um i telo i svojom pojavom uspostavlja prioritet nad svakodnevnicom.

Lična unutrašnja potreba za vizuelnim i verbalnim izrazom smestila se u specifičnom crtačko-jezičkom prostoru, koji ne pravi razdor između reči i vizuelne predstave, već ih sažima i objedinjuje. Reč se osamostaljuje od isključivo narativne funkcije i oživljava crtačkom logikom.

U likovnom radu Dunje Ćorlomanović začeće je uvek misao. Misao poseduje pokretačku snagu rođenja, udisanja, igre, oživljavanja. Prijatelji i duhovni sagovornici u velikoj meri utiču na autorkino stvaralaštvo.  Umetnik je poput sunđera, upijač, onaj koji povišenom osetljivošću odabira karakterističnu misao. U nazivu izložbe ’’Kad sam ti ukrala komad disanja’’ sažeta je suština nedoumice koliko je ono što umetnica stvara zaista njeno, a koliko pripada plemenitom, surovom i čulno bogatom svetu i drugima. Postoji li uopšte i gde se uspostavlja granica između drugog, sopstvenog i sveta? Jesmo li jednostavno učesnici u formiranju vibrantnog, nepremostivog i bezgraničnog energetskog talasa tvoritelja? Ima li potrebe za određivanjem razgraničenja među nama?

Dunja Ćorlomanović nastoji da stvara pošteno. Slika o onome čemu svedoči i doživljava. Iako su misli začetnice izvučene iz subjektivnih, intimnih svetova nekolicine i sopstva, one otvaraju polje saosećanja i poseduju karakter univerzalnih čovekovih senzacija.

Dunja Ćorlomanović rođena je 1995. u Beogradu. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2019., gde trenutno pohađa doktorsko-umetnički studijski program. Dobitnica je Druge nagrade ’’Prolećne izložbe ULUS-a’’ 2022., Nagrade ’’Borislav Boro Nježić’’ za studenski mozaik u oviru izložbe Mozaik malog formata 2018., i Treće nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik 2017. Učestvovala je na trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala dve samostalne izložbe. Član je ULUS-a od 2020. Autorka je nekoliko murala izvedenih u javnim prostorima.