Screenshot 2023 05 25 at 13.04.19
Gubitnik

JDP premijera Gubitnik

Premijera predstave Gubitnik, Tomas Bernhard/A. S. Puškin, u režiji Nataše Radulović biće održana u subotu, 27. maja na sceni Studio JDP. 

“Tekst za predstavu Gubitnik prati sižejni tok Bernhardovog romana, u koji je u potpunosti inkorporirana Puškinova mala tragedija Mocart i Salijeri, čiji tekst dramatizacija sadrži u celosti.

Oba dela tretiraju problem genijalnosti, tragičnost ljudske težnje da premaši granice sopstvenih mogućnosti, da dotakne genijalnost a počinju od trenutka kada je granica već pređena, kada je uspostavljen hijerarhijski odnos moći, u kom genijalnost jednog znači propast svih drugih oko njega, pa i njega samog, i tu više nema prostora za muziku.

Gubi se njena svrha, ona postaje sredstvo za dostizanje besmrtosti, da se postane večan. Više nema uživanja u stvaranju muzike ili njenom izvođenju.

Ono što čini suštinu muzike nestaje pod naletom galopirajuće ambicije koja ruši sve pred sobom, ali i za sobom,” rediteljka predstave Nataša Radulović.

Za mene je Gubitnik lična priča, jer sam i sama imala tu privilegiju da steknem klasično muzičko obrazovanje koje je dalo najčvršći oslonac mojoj ličnosti, i zato znam koliko muzika za onog ko se njom bavi nije samo hobi ili puka profesija, nego nas u potpunosti prožima. Naročito kada je reč o ovakvim fanaticima, kakvi su i Bernhardovi i Puškinovi likovi. […]

Prevodioci su Zlatko Krasni i Ivan S. Šajković. Dramatizaciju je napisala Nataša Radulović, scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitorka Ana Krstajić, autorka scenskog pokreta je Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović. 

U predstavi igraju Joakim Tasić, Lenka Petrović, Stojša Oljačić i Teodor Vinčić.