Očekivala sam vas 2021 akrilik na platu 170x200cm

Izložba „Zarez iliti oroz“ Aleksandra Radičevića u KvArt BW

Izložba „Zarez iliti oroz“ umetnika Aleksandra Radičevića biće otvorena u petak, 11. novembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Posetioci izložbe će imati priliku da vide kompletan presek Radičevićevog opusa koji je nastajao u periodu od 2018 do 2022. godine. Izložene slike raznovrsne su po tematici, koloritu i dimenzijama. Prema rečima autora – „Veza između slika različitih formata se ne ogleda prevashodno u tematici, već u atmosferi i likovnom postupku kojim su građene. Cilj izložbe je predstavljanje ambijantalne celine u kojoj  bi svi radovi kao zasebni entiteti govorili jednim jezikom“.

Istoričarka umetnosti Smiljka Čabraja ističe: „Vrtoglave, moćne, vizuelno upečatljive, a opet nedorečene, zbunjujuće predstave izazivaju kod posmatrača osećaj bliskosti uprkos nedostatku informacija. Nejasnost oblika govori o tome da je ove unutrašnje događaje teško prevesti na jezik jasno čitljivih formi, ali snaga boja koje prožimaju ove slike ukazuje nam da je taj unutrašnji svet buran, eksplozivan, strastven“.

Čabraja zapaža da se posmatrač susreće sa pustim misterioznim prostorima, sa jednom neodređenom figurom ili sa grupnim predstavama smeštenim u atmosferu paganskog sa diskretnom dozom erotskog. Radovi se oslanjaju na linčovsko, nenarativno i opskurno tumačenje sveta obučenog u divlji kolorit i dinamiku poteza i formi.

Aleksandar Radičević rođen je 1992. godine u Leskovcu. Osnovne akademske studije, smer grafika, završio je 2013. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je 2015. godine završio master studije, smer slikarstvo. Godine 2018-19. studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu.

Izložbu „Zarez iliti oroz“  organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 22. novembra 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.