Page 124. Sleeping Partners by Heather Brett is accompanied by the artwork of Pauline Bewick. C University College Cork

Izložba radova iz „Velike knjige Irske“ na Sava Promenadi

Bogat prikaz moderne irske umetnosti i poezije u okviru Beogradskog irskog festivala

Beograd će i ove godine tradicionalno biti u znaku deteline sa tri lista, povodom obeležavanja Dana svetog Patrika! U okviru devetog Beogradskog irskog festivala, na najlepšem prestoničkom šetalištu – Sava Promenadi, od 13. marta do 20. aprila biće postavljena izložba na kojoj će biti prikazani radovi iz živopisne ilustrovane knjige „Velika knjiga Irske“.

Posetioci Belgrade Waterfront-a imaće priliku da se upuste u avanturu otkrivanja najlepših radova moderne irske umetnosti, kao i antologije poezije i muzičkih kompozicija koje sadrži ova iluminirana knjiga, nastala u Dablinu u periodu od 1989. do 1991. godine. Dokumentarni film o nastanku „Velike knjige Irske“ biće emitovan u sredu, 17. marta u Jugoslovenskoj kinoteci, nakon čega će se publici obratiti urednik knjige Teo Dorgan. 

„Velika knjiga Irske“ obuhvata radove 144 irska pesnika, 121 umetnika i 9 kompozitora na ukupno 250 stranica, dok će na izložbi biti predstavljen pažljiv odabir od 32 stranice knjige, uključujući radove najistaknutijih irskih pesnika, kao što su nobelovci Šejmus Hini i Semjuel Beket, ali i Džon Montag, Nuala Ni Domhnail, Brendan Keneli i drugi. Likovni umetnici čiji radovi će biti zastupljeni u ovom izboru su Bari Kuk, Čarls Kalen, Rita Dafi, Džejn O’Mali i Džon Behan. Svi učesnici u stvaranju ove knjige pisali su, crtali i slikali direktno na ručno obrađenim stranicama pergamenta, a njihov rad  je objedinio kaligraf Denis Braun.

Posetite jedinstvenu izložbu keltske umetnosti u samom srcu Beograda i uživajte u inspirativnim stranicama koje odražavaju suštinske vrednosti Irske!