Milos Gagic 1

Izložba  astrofotografija  Miloša Gagića “Pogled u nebo”

Na astrofotografijama su prikazani veličanstveni prizori dubokog svemira

Izložba astrofotografija „Pogled u nebo“ biće otvorena u utorak, 15. novembra u 19 časova u galeriji Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Autor izložbe je astrofotograf Miloš Gagić, a gostujući autori su Jaroslav Grnja, Filip Mitić i Dušan Mrđa.

Na astrofotografijama su prikazani veličanstveni prizori dubokog svemira – galaksije, zvezdana jata, planetarne magline-neki od najlepših objekata  koje na noćnom nebu jasno možemo da vidimo samo uz pomoć teleskopa i na mestima gde ne postoji svetlosno zagađenje.

Površina Sunca , jato zvezda u sazvežđu Herkules  prema kome su naučnici sa radio teleskopa Arecibo uputili trominutnu poruku sa podacima  o ljudskoj rasi i položaju Zemlje, očaravajuće magline,  ali i  galaksije Hamburger, Trougao i Andromeda,  među objektima su koje će posetioci izložbe moći da vide i o njima saznaju fascinante činjenice.

Uz razgovor o astrofotografiji u nauci i umetnosti,  izložbu će otvoriti profesor dr. Dušan Mrđa sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Miloš Gagić je astrofotograf iz Novog Sada. Autor je priručnika „Vodič za obradu astrofotografija snimljenih DSLR kamerama“.

Izožba  je deo projekta „Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom –  ELEKTRA „ koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

„Pogled u nebo“ u Arhivu Vojvodine trajaće do kraja novembra.

Foto: Miloš  Gagić