Milos Gagic 1

Izložba  astrofotografija  Miloša Gagića “Pogled u nebo”

Na astrofotografijama su prikazani veličanstveni prizori dubokog svemira

Izložba astrofotografija „Pogled u nebo“ biće otvorena u utorak, 15. novembra u 19 časova u galeriji Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Autor izložbe je astrofotograf Miloš Gagić, a gostujući autori su Jaroslav Grnja, Filip Mitić i Dušan Mrđa.

Na astrofotografijama su prikazani veličanstveni prizori dubokog svemira – galaksije, zvezdana jata, planetarne magline-neki od najlepših objekata  koje na noćnom nebu jasno možemo da vidimo samo uz pomoć teleskopa i na mestima gde ne postoji svetlosno zagađenje.

Površina Sunca , jato zvezda u sazvežđu Herkules  prema kome su naučnici sa radio teleskopa Arecibo uputili trominutnu poruku sa podacima  o ljudskoj rasi i položaju Zemlje, očaravajuće magline,  ali i  galaksije Hamburger, Trougao i Andromeda,  među objektima su koje će posetioci izložbe moći da vide i o njima saznaju fascinante činjenice.

Uz razgovor o astrofotografiji u nauci i umetnosti,  izložbu će otvoriti profesor dr. Dušan Mrđa sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Miloš Gagić je astrofotograf iz Novog Sada. Autor je priručnika „Vodič za obradu astrofotografija snimljenih DSLR kamerama“.

Izožba  je deo projekta „Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom –  ELEKTRA „ koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

„Pogled u nebo“ u Arhivu Vojvodine trajaće do kraja novembra.

Foto: Miloš  Gagić